IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея може да доближава своя връх

Повишението на цените е в съответствие с прогнозите на централната банка, коментира заместник-управителят на ведомството

11:43 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Южна Корея се ускори до близо най-високото си ниво от 24 години насам през юли, но може да  доближава своя пик, пише Ройтерс.

През миналия месец годишната инфлация се е ускорила до 6,3%, след като през юни достигна 6%. Резултатът през юли представлява най-рязкото покачване от края на 1998 г., което е в съответствие с медианните прогнози в анкета на медията.

Междувременно индексът на потребителските цени, извън тези на храните и енергията, е прекъснал своята тримесечна серия на покачване - сигнал, че инфлационният натиск може да достига своя връх.

"Беше обнадеждаващо, че инфлацията е според очакванията", коментира Канг Сънгуон, анализатор по фиксирана доходност в NH Investment and Securities, който направи препратка към последните месеци, когато движението на ценовия индекс изненада пазарите.

"Ценовият тренд на Южна Корея силно се влияе от обменните курсове и световните цени на петрола, като и двете се стабилизират или намаляват", коментира Канг, като отбеляза, че съотношението долар/вон е с около 1% по-ниско спрямо преди седмица.

От централната банка на страната коментираха, че резултатът е в съответствие с очакванията.

"Потребителската инфлация се запази на нивото от 6% през юли, което е в съответствие с прогнозите от последното заседание на банката от 13 юли", коментира заместник-управителят на ведомството И Хуансок по време на вътрешно заседание във вторник, става ясно от изявление на финансовата институция.

През юли регулаторът одобри безпрецедентно лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта в опит да пребори рекордната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още