IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският износ се ускорява заради силно търсене от страна на САЩ

Ръстът на износа е облекчение за централните банкери, след като затягането на паричната политика в световен мащаб предизвика рецесионни опасения

11:12 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Силното търсене от страна на САЩ подсили износа на Южна Корея през юли, когато доставките зад граница са записали по-голямо повишение, въпреки че икономическите перспективи продължават да са мрачни на фона на забавящия се световен икономически растеж и бързото покачване на лихвите, пише Ройтерс.

Износът на Южна Корея се е увеличил с 9,4% на годишна база през юли, достигайки 60,70 млрд. щатски долара. Резултатът е в съответствие с прогнозите в анкета на медията. За сравнение - през предходния месец увеличението е било в размер на 5,2 на сто.

Вносът се е повишил с 21,8% до ниво от 65,37 млрд. долара (19,4% ръст през юни, 20,7% прогнозиран ръст), в резултат на което търговският баланс на страната е записал дефицит от 4,67 млрд. долара. Това е бил най-големият дефицит от шест месеца насам и четвърти пореден за последните месеци.

Изненадващо големият ръст на износа дава глътка въздух на централните банкери, след като затягането на паричната политика в световен мащаб предизвика опасения от рецесия.

"Имаше опасения от рязък спад, но благодарение на високите цени на износа и на стабилното търсене от САЩ ръстът на износа успя да продължи задоволителната си тенденция, особено като се има предвид по-малкият брой работни дни", каза Парк Санхюн, главен икономист в HI Investment and Securities.

Износът към САЩ е нараснал с 14,6% на годишна база (12,2% ръст през юни), като това е бил най-високият месечен ръст в историята. Доставките към Европейския съюз (ЕС) са били с 14,6% по-високи, докато тези към Китай са намалели за втори пореден месец с 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още