IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на южнокорейската икономика се ускори по-бързо от очакванията

Резултатът позволява на централната банка на страната да остане фокусирана върху контролирането на инфлацията, смята анализатор

10:39 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на южнокорейската икономика се е ускорил през последното тримесечие, подкрепен от разходите на домакинства и правителство, пише Bloomberg.

Данните са добре дошли за централната банка на страната, тъй като ще ѝ дадат възможност да продължи с лихвените повишения, докато се бори с рекордната инфлация.

Южна Южна

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея е записал ръст от 0,7% в тримесечието до юни, дори след като войната в Украйна оскъпи значително енергоизточниците, а затварянията в Китай, свързани с коронавируса, влошиха проблемите с веригите на доставки. Резултатът надмина очакванията на икономистите заедно с годишния ръст от 2,9 на сто.

"Това е изненада, предизвикана от изблик на насъбрало се търсене", коментира Юн Йосам, анализатор в Meritz Securities в Сеул. “По-ускореният от очакваното растеж позволява на централната банка да остане фокусирана върху контролирането на инфлацията", допълни Юн.

Последно южнокорейският регулатор одобри безпрецедентен лихвен ръст от 50 базисни пункта в опит да озапти инфлацията, достигнала 24-годишен връх.

Според данните на Южнокорейската централна банка потребителите в страната са спомогнали за повишението на БВП, докато икономиката се възстановяваше от хватката на омикрон щама на коронавируса, повлиял негативно на активността през първото тримесечие. През май парламентът одобри допълнителен рекорден бюджет в помощ на малките фирми.

Въпреки това износът в реално изражение е намалял, докато икономиката на азиатската страна се е борила с поскъпналите енергия и суровини. Износителите са изправени и пред риска от намаляване на световното търсене на фона на тенденцията за затягане на паричната политика.

Блокиранията в Китай заради коронавируса също са навредили на търсенето, като са влошили и проблемите на снабдителните вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още