IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на чипове подкрепи южнокорейския износ през юли

Блокиранията заради коронавируса в Китай свиха износа на страната към основния ѝ търговски партньор Южна Корея

12:35 | 23.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Предварителните данни за търговския баланс на Южна Корея показват, че износът на страната е останал устойчив въпреки рисковете пред световния икономически растеж и блокиранията в Китай, наложени заради коронавируса, които нарушават работата на веригите на доставки, пише Bloomberg.

Южна Южна

През първите 20 дни на този месец южнокорейският износ е нараснал с 14,5% на годишна база, докато вносът се е покачил с 25,4 на сто. Така страната е записала дефицит в размер на 8,1 млрд. щатски долара.

За резултата е спомогнал цялостният износ на чипове, нараснал с 13,2%.

Износът към Китай - най-големия търговския партньор на страната - е намалял с 2,5%, което е слабо отражение от ефекта на блокиранията. От друга страна, износът към САЩ се е покачил с почти 20 на сто - сигнал за силното търсене от американските потребители.

Износът на азиатската страна варира от автомобили до кораби и смартфони, служейки за ранен измерител на състоянието на световната икономика. Опасенията от световен икономически спад подлагат на натиск търговията, докато развитието на пандемията в Китай и продължаващата война в Украйна допълнително влошават проблемите с веригите на доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още