IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ускори битката с инфлацията с безпрецедентно лихвено повишение

Рязкото покачване на цената на заемите увеличава натиска върху задлъжнелите потребители

11:31 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската централна банка одобри безпрецедентен ръст на лихвите в сряда в размер на 50 базисни пункта (б.п.) в опит да озапти инфлацията, достигнала 24-годишен връх, пише Ройтерс.

Въпреки че инфлацията доведе до апели за действие от страна на регулатора, лихвата, за която прогнозите са да достигне връх от 2,75% - пет пъти над нивото ѝ при избухването на пандемията - ще постави под натиск задлъжнелите потребители, които вече се борят с цената на ипотеките, достигнала 9-годишен връх.

С днешното увеличение - което е най-голямото от 1999 г., когато бе въведена настоящата система на парична политика - основната лихва достигна 2,25%. 27 от общо 32 анализатори, анкетирани от медията, се подготвяха за такъв ход, докато останалите очакваха ръст от 25 б.п.

"Като се имат предвид инфлацията и икономическите условия, въпреки че рискът от спад е наистина висок и несигурността продължава също да е висока, Бордът смята, че е важно в момента да се ограничат инфлационните очаквания чрез 50 б.п. увеличение, за да се предотврати ускоряването на инфлацията", написаха от централната банка в свое изявление.

"Ако трендовете при инфлацията и растежа не се променят значително, връщането към увеличения от 25 б.п. изглежда подходящо към момента", заяви управителят Ри Чанйонг по време на пресконференция. Той пое ангажимент за съвместна работа с правителството при разработването на мерки в подкрепа на най-засегнатите от покачването на цените и лихвите.

Делът на заемите за малки фирми, класифицирани като "уязвими" или с риск за дефолт, нарасна до 30,6% от края на 2019 г. до март 2022 г., като според централната банка показателят ще нарасне рязко след 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още