IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея се забави за пръв път от седем месеца

Данните показват, че инфлационният натиск не е намалял много и няма да го направи бързо, предупреди анализатор

10:47 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Южна Корея се е забавила за пръв път от седем месеца през август, когато е била под очакванията на икономистите, но детайлите около публикуваните в петък данни подсилиха вижданията, че цените ще останат високи за известно време, пише Ройтерс.

Официалната статистика показа, че потребителската инфлация е достигнала годишно равнище от 5,7%, след като месец по-рано тя се е равнявала на 6,3%, като това е 24-годишен връх. Медианните прогнози на икономистите бяха за ръст от 6,1%.

Понижението се дължи основно на скорошното поевтиняване на суровия петрол - цената на петролните продукти е станала с 10% по-ниска през август спрямо юли.

Това движение е изтрило 0,57 процентни пункта от месечната инфлация, с което тя е намаляла с 0,1%. Това е първото понижение от ноември 2020 г.

"Данните ще спомогнат да се намалят опасенията за "голяма стъпка" в лихвените повишения, но високата основна инфлация и други цифри показват, че натискът не е отслабнал много и няма да го направи бързо", каза Парк Юнмин, анализатор по фискирана доходност в Kyobo Securities.

Ри Чанйонг, управител на централната банка, увери, че ведомството няма да опитва да повишава лихвите с по-голям ход от обичайните 25 базисни пункта (б.п.), когато стане необходимо отново да се затегне паричната политика.

По думите на заместник-управителя И Хуансок понижението е в съответствие с очакванията на централната банка и инфлацията ще остане на високи нива от 5-6% за известно време.

Данните показаха още, че годишната основна инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 4%, след като през юли се е равнявала на 3,9%, продължавайки своя път нагоре, започнал от миналия ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още