IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея предупреди за нараснала волатилност

Ще следим отблизо решението на Федералния резерв, каза управителят на южнокорейския регулатор

13:32 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея отправи предупреждение към инвеститорите за „нараснала волатилност“, докато световните пазари се подготвят за бъдещите лихвени повишения от Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

„Има голям шанс от нараснала волатилност всеки път, когато Фед вземе решение за паричната си политика и световните финансови и форекс пазари трябва да го осмислят“, каза ръководителят на финансовата институция Ри Чанйонг.

Според него коментарът на управителя на Фед Джером Пауъл от миналата седмица не се различава особено от плановете на южнокорейския регулатор да продължи със завишаването на лихвите.

Централната банка на Южна Корея няма да променя сегашната си позиция по паричната политика, но „ще следи отблизо решението на Фед и влиянието му тук и в чужбина“, каза Ри.

По време на икономическия симпозиум миналата седмица Ри заяви пред Ройтерс, че е малко вероятно регулаторът да спре с покачването на лихвите преди Фед.

Коментарът му тогава изтри надеждите, че Южнокорейската централна банка може да стане една от първите сред големите централни банки, която да забави ход в световната борба срещу ускоряващата се инфлация.

"Сега сме независими от правителството, но зависим от Фед. Ако Фед продължи да покачва лихвите, това ще окаже натиск в посока поевтиняване на нашата валута", каза Ри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още