IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея може да повиши лихвите до 10-годишен връх

Икономическият растеж на азиатската страна бързо губи пара, а инфлацията остава висока

12:37 | 22.11.22 г.
Управителят на Южнокорейската централна банка Ри Чанйонг. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Южнокорейската централна банка Ри Чанйонг. Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея вероятно ще забави паричното затягане в четвъртък (24 ноември), когато се очаква да одобри лихвено увеличение от 25 базисни пункта (б.п.) на фона на признаците за забавящ се икономически растеж въпреки все още високата инфлация и агресивните ходове на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише Ройтерс.

Икономическият растеж на азиатската страна бързо губи пара, докато силният инфлационен натиск „изяжда“ доходите на домакинствата и свива търсенето, притискайки регулатора в ъгъла в търсене на баланс между инфлация и растеж.

Покачването на потребителските цени в Южна Корея последно достигна 5,7% на годишна база през октомври.

29 от 30 анкетирани от медията икономисти очакват централната банка на страната да увеличи основната си лихва с 25 б.п. до ниво от 3,25% в четвъртък. Едва един от тях прогнозира ход от половин процентен пункт.

Ако вижданията на мнозинството се осъществят, банката ще увеличи лихвите до най-високото ниво от 2012 г.

„Комбинацията от все още висока инфлация и ястребов* Фед означава, че цикълът на лихвени повишения на централната банка има още пространство, за да продължи“, коментира Кристал Тан, икономист в ANZ.

“На фона на нарастващите опасения относно растежа и кредитния пазар аргументите за покачване с по-постепенен темп бяха допълнително подсилени“, посочи икономистът.

Почти 60% от респодентите, или 17 от 30 души, прогнозират още едно увеличение от 25 б.п. до края на март, с което лихвата ще достигне 3,5%. 11 смятат, че дотогава тя ще достигне 3,75%, докато други двама са на мнение, че тя ще остане без промяна спрямо нивото си от 3,25%.

Медианните прогнози сочат, че основната лива ще остане 3,50% до края на 2023 г. Ако това се случи, Южнокорейската централна банка ще е първата в Азия, която ще сложи край на паричното затягане.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още