IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея сигнализира за по-силен икономически спад от очакваното

Страната удължи данъчните облекчения в опит да подкрепи вътрешното потребление насред намаляващия ѝ износ

11:48 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея сигнализира за по-дълбоко икономическо забавяне от очакваното поне през първата половина на 2023 г., като удължи данъчните облекчения за продажбите на някои горива и леки автомобили с още няколко месеца, съобщи Ройтерс в понеделник.

"Очаква се растежът на нашата икономика да се забави догодина поради ефекта от световния икономически спад, като трудностите ще бъдат съсредоточени в първата половина", каза финансовият министър Чу Кюнг-хо по време на среща с ръководството на управляващата партия, като допълни, че икономиката се забавя по-бързо от очакваното.

Очаква се по-късно тази седмица правителството да обяви своята стратегия за икономическата политика за догодина. Това ще бъде първото годишно изявление за администрацията на президента Юн Сук-йол, откакто той застана начело през май.

Южнокорейската икономика, четвъртата по големина в Азия, силно разчита на износа си, който варира от автомобили и кораби до чипове и смартфони. Прогнозите са растежът ѝ да се свие до под 2% догодина от близо 3%, очаквани през 2022 г.

Миналия месец централната банка на страната занижи прогнозите си до 1,7% растеж през 2023 г. след предходни очаквания за 2,1%. За причина бе посочен намаляващият износ и вероятното последващо понижение в корпоративните инвестиции.

Тъй като сега икономиката трябва повече да разчита на вътрешното търсене, финансовото министерство удължи действието на мярката за данъчни облекчения върху продажбите на горивни продукти и леки автомобили с шест месеца. Предишният вариант предвиждаше краят на мярката да настъпи с изтичането на годината.

Предстои в сряда министерството да публикува своите прогнози за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още