IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатът на опозицията Юн Сук-йол спечели президентските избори в Южна Корея

Бившият главен прокурор събра 48,6% от гласовете, докато за неговия претендент Ли Дже-мьон гласуваха 47,8%

21:57 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият главен прокурор Юн Сук-йол спечели президентските избори на Южна Корея, с което помага на консервативната опозиционна партия да се върне на власт след 5-годишна пауза, съобщава Bloomberg.

Юн надделя над Ли Дже-мьон, кандидат на управляващата Демократична партия, в една от най-оспорваните президентски надпревари в историята на страната. Победителят ще наследи Мун Дже-ин. 

Юн спечели 48,6% от гласовете, докато за Ли гласуваха 47,8 на сто. Ли призна поражението и поздрави своя съперник. „Цялата отговорност е само моя“, посочи кандидатът на демократите.

61-годишният Юн е бивш главен прокурор, който тепърва навлиза в политиката. Той е върл привърженик на националната сигурност, което означава, че вероятно ще търси задълбочаване на съюза със САЩ и подкрепата на усилията на американския президент Джо Байдън да подсигури веригите на доставка по отношение на полупроводниците и други жизненоважни материали, за да ограничи влиянието на Китай.

Това може да доведе до охлаждане на отношенията между Сеул, от една страна, и Северна Корея и Китай, от друга. Юн заяви, че подкрепя опцията за превантивен удар, ако Пхенян представлява непосредствена заплаха за страната и призова за разполагане на още американска военна техника на територията на Южна Корея.

Съгласно действащата в Южна Корея президентска система на управление почти всички важни решения минават през държавния глава. Президентът поначало може да управлява дори и в парламента мнозинство да има опозицията.

Новият държавен глава ще встъпи в длъжност през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още