IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отново сигнализира готовност да промени агресивното си парично затягане

Банката „ще реагира по подходящ начин“, когато трендът на забавяне на инфлацията стане по-ясен, посочват от ведомството в свой доклад

12:58 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея ще промени позицията си на агресивно парично затягане, след като стане по-видимо, че инфлацията и икономическият растеж се забавят, съобщи ведомството в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

В свой доклад към парламента финансовата институция посочва, че низходящите рискове за икономиката нарастват, но и че смята, че нейният фокус трябва да остане върху забавяне на инфлацията, докато ценовият натиск остава силен.

Банката „ще реагира по подходящ начин“, когато трендът на забавяне на инфлацията стане по-ясен, инфлационните очаквания отслабнат и низходящият натиск върху икономическия растеж стане по-силен.

Централната банка на страната, която през август 2021 г. стана един от първите големи регулатори, започнали да покачват лихвите си, увеличи своята лихва с общо 275 базисни пункта (б.п.) от рекордно ниските равнища от 0,5%.

Миналата седмица управителят Ри Чанйонг каза, че се надява върхът на лихвата в този цикъл на затягане да е около 3,5%. В момента показателят се равнява на 3,25%. Следващото заседание на регулатора предстои да се състои на 13 януари 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още