IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на чипове в Южна Корея спада най-силно от световната финансова криза

Производителите на чипове преразглеждат инвестиционните си планове, тъй като се подготвят за спад в търсенето на техните продукти както в страната, така и в чужбина

10:52 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производството на чипове в Южна Корея спадна през ноември най-силно от световната финансова криза насам, което натежа върху индустриалното производство на страната и свидетелства за по-нататъшно охлаждане на търсенето на технологични компоненти в чужбина, тъй като световната икономика се забавя, предава Bloomberg. 

Производството на чипове се свива за четвърти пореден месец, като спада с 15% спрямо предходната година, което е най-големият спад от 2009 г. насам, сочат данните, публикувани в четвъртък от националната статистическа служба. Общото промишлено производство се сви с 3,7% спрямо предходната година, което е най-големият спад от началото на пандемията.

Спадът в активността говори за отслабване на темповете на възстановяване в страна, която е тясно свързана със световната икономика. Растежът на Корея вече е подложен на натиск от намаляващия износ и повишаващите се лихвени проценти в страната, а мрачните перспективи в чужбина засилват опасенията.

Вероятността от рецесия в големите чужди икономики, включително в САЩ, се увеличава, тъй като Федералният резерв води вълна от затягане на паричната политика за борба с инфлацията, а войната на Русия в Украйна продължава. Макар че обратът в Китай по отношение на политиката му за нулев Covid подсказва, че икономиката му ще укрепне занапред, рязкото нарастване на случаите ще усложни картината в краткосрочен план. 

Отслабващото търсене на чипове се прибавя към редица фактори, които правят икономическите перспективи на Корея по-несигурни, включително последиците от наскоро приключилата стачка на шофьорите на камиони и трагедията с тълпата в Сеул, заяви Министерството на финансите в отделно изявление. Производството на чипове в Корея свива промишлената активност в страната. Графика: Bloomberg Производството на чипове в Корея свива промишлената активност в страната. Графика: Bloomberg

По-неясните перспективи дават на централната банка на Корея повече причини да бъде предпазлива, докато обмисля края на цикъла на затягане. Централната банка на страната повишава лихвените проценти вече повече от година и обсъжда дали да извърши още едно или две повишения през следващата година. 

Последните производствени данни показаха, че производството на чипове е намаляло с 11% на месечна база, докато запасите от полупроводници са се повишили с 20% спрямо година по-рано през ноември, като темпът на нарастване се ускорява спрямо покачването от 12,9% през предходния месец. 

Двуцифреното увеличение на запасите от октомври миналата година насам подчертава свръхпредлагането на чипове за памет в световен мащаб, в чието производство Корея е водеща. Производителите на чипове преразглеждат инвестиционните си планове, тъй като се подготвят за спад в търсенето на техните продукти както в страната, така и в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още