IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън все още вижда заплаха за рецесия в САЩ

Забавянето на инфлацията и поддържането на трудовия пазар минава през ограничаване на икономическия растеж

21:52 | 27.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън все още вижда рискове за рецесия в страната, въпреки по-добрите данни за инфлацията и пазара на труда, пише Bloomberg. "Удовлетворена съм от данните досега, но не искам да минимизирам риска от рецесия", коментира тя в интервю за агенцията в Йоханесбург.

Доклад, публикуван в четвъртък (26 януари), показа по-бърза от очакваното експанзия на американската икономика през четвъртото тримесечие на 2022 година (2,9%), но статистиката показва, че ръстът започва да се забавя.

Притеснителен е фактът, че вътрешното потребление, което е основен фактор на растежа, през декември се повишава с 2,1% на годишна база. Това е по-малко от прогнозираното, пише Bloomberg.

Други високопоставени чиновници в администрацията на Белия дом вече не говорят за рецесия, коментира още агенцията. Но мнението на Йелън и преди е било различно от общото. Тя раздразни много свои колеги, когато публично си призна, че прогнозата ѝ за инфлацията през 2021 година, когато заяви, че не очаква тенденцията да продължи дълго, е била погрешна.

"Окуражена съм, защото виждам, че инфлацията намалява", каза още финансовият министър на САЩ, която преди да заеме този пост беше начело на Федералния резерв в продължение на 4 години. Според нея, въпреки че се говори за съкращения, пазарът на труда в САЩ остава като цяло силен.

Йелън обаче допълни, че пазарът на труда най-вероятно е надхвърлил устойчивото ниво на безработицата при възстановяването от пандемията от коронавируса и на фона на войната в Украйна. През декември безработицата в САЩ достигна 3,5%, което е най-ниското ниво за последните 50 години.

Забавянето на инфлацията едновременно с поддържане на трудовия пазар включва забавяне на растежа на икономиката, категорична е финансовият министър на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още