IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия записаха първия си спад за 2022 г. през декември

Това е било най-голямото понижение от август 2020 г. насам

11:20 | 31.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Австралия записаха първия си спад за 2022 г. през миналия декември - данни, които предполагат, че потребителите започват да ограничават своите разходи в отговор на високата инфлация и покачващите се лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно са намалели с 3,9% на годишна база през декември, надминавайки прогнозите, с което са записали най-големия си спад от август 2020 г., показа официалната статистика във вторник. Резултатът за ноември бе ревизиран във възходяща посока до ръст от 1,7%, докато потребителите се подготвяха за коледните празници и се възползваха от намаленията за Черния петък.

"Това е шокиращо число", каза Диана Мусина, старши икономист в AMP Capital Markets, откъдето очакваха намаление от 0,5%. "Натискът от издръжката на живот започва да се усеща, но все още не смятам, че това ще е достатъчно, за да възпре централната банка следващата седмица".

Продажбите на дребно в Австралия записаха първия си спад за 2022 г. през декември. Източник: Bloomberg L.P. Продажбите на дребно в Австралия записаха първия си спад за 2022 г. през декември. Източник: Bloomberg L.P.

В последно време продажбите на дребно са сезонно слаби през декември, което предполага, че ще са необходими още доказателства за забавящо се потребление, преди централната банка да сложи на пауза своето парично затягане. Устойчивото потребление е ключов фактор за увереността на регулатора, че икономиката може да издържи на по-високи лихвени проценти, като е вероятно следващата седмица ведомството да покачи лихвите с 25 базисни пункта.

Паричните пазари са в очакване на лихвен връх от 3,7% тази година, докато икономистите смятат, че банката ще спре до ниво от 3,6%,

"Търговците на дребно са изправени пред няколко предизвикателства за 2023 г. Ефектът от 300 базисни пункта покачване на лихвите от 2022 г. започва да се влива в икономиката и отслабва търсенето. Отворените граници позволяват на пътуващите австралийци да пренесат своите разходи за туризъм извън граница", обясни икономистът Джеймс Макинтайър от Bloomberg Economics.

Днешните данни ще са важни за централните банкери, които многократно са посочвали, че основният риск за перспективите е отговорът на домакинствата към по-високите лихви.

Въпреки декемврийското понижение продажбите на дребно са нараснали със 7,5% за цялата 2022 г., като потреблението има дял от близо 60% за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още