IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на канадската икономика се забави значително в края на 2022 г.

Данните предполагат, че по-високите лихвени проценти забавят икономическата активност и свиват потреблението

18:20 | 31.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на канадската икономика се е забавил значително в края на 2022 г., нараствайки с около половината темп, отбелязан в предходните три месеца, с което постави основите на период на почти нулев растеж, съобщава Bloomberg.

Предварителните данни предполагат, че брутният вътрешен продукт (БВП) е останал без промяна през декември, докато увеличенията в търговията на дребно, комуналните услуги и публичния сектор са били засенчени от спада в търговията на едро, финансите и в сектора на петрола и газа, съобщи канадската статистическа служба във вторник. През ноември икономиката на страната нарасна с 0,1%, което бе в съответствие с прогнозите на икономистите, запазвайки темпа си от 0,1% ръст от октомври.

Месечните ръстове предполагат годишен растеж на БВП през четвъртото тримесечие от 1,6%, според предварителните оценки на статистическата агенция. Въпреки че е вероятно данните да бъдат ревизирани, те показват значително понижение спрямо отчетените 2,9% през третото тримесечие, 3,2% - през второто и 2,8% - през първите три месеца на 2022 г.

За сравнение - централната банка на страната прогнозираше годишен ръст от 1,3% през четвъртото тримесечие, докато икономистите, анкетирани от медията, се подготвяха за 0,9% резултат.

Статистиката предполага, че по-високите лихвени проценти, които нараснаха с общо 425 базисни пункта (б.п.) от миналия март насам, забавят икономическата активност и свиват потреблението. Забавеният ефект от кампанията на агресивно парично затягане на Канадската централна банка се очаква да натежи на растежа тази година, като го сложи на пауза. Икономистите прогнозират и две тримесечия на плитък спад на БВП в първата половина на 2023 г.

Това е ключова причина за управителя Тиф Маклем и колегите му да кажат този месец, че планират да задържат бенчмарковата си овърнайт лихва на ниво от 4,5%, ако растежът и инфлацията се развият в по-голяма степен в съответствие с техните очаквания.

Статистиката показва още, че канадската икономика се е разширила с 3,8% през 2022 г., което е леко над прогнозите на централната банка за 3,6% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още