IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Торонто поевтиняват, докато продавачите изчакват по-добри времена

Броят на продажбите намалява почти наполовина

14:42 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Няколкомесечният спад на цените на жилищата в Торонто се е забавил през октомври, докато продавачите се отдръпват назад с надеждата, че пазарът ще се подобри, ако изчакат, предава Bloomberg.

Основната цена за жилище в най-големия град в Канада е спаднала с 1,1% през октомври до 1,1 млн. канадски долара (802 217 долара), сочат данни от четвъртък на Toronto Regional Real Estate Board. Това е най-малкият спад от седем поредни месеца на понижения, с което общото намаление възлиза на 17,7% на несезонно коригирана база, показват данните.

В резултат на това някои собственици на жилища изглежда отлагат предлагането на домовете си на пазара. Новите обяви в Торонто са намалели с 11,6% през октомври на годишна база, достигайки ниво за този месец, което не е отчитано от 12 години, показват данните на организацията. Броят на продажбите обаче намалява с много повече – 49,1%, за същия период.

Цените на жилищата започнаха да спадат в Торонто и в страната като цяло, когато Канадската централна банка започна да повишава основния лихвен процент. Той се покачи от 0,25% през март до 3,75% в една от най-агресивните кампании за увеличаване на разходите по заеми в историята на институцията. Предвид заплахата от рецесия обаче централната банка забави темпа на срещата си през октомври, вдигайки лихвата с 50 базисни пункта вместо със 75 пункта, както на предишната среща.

Това предизвика спекулации, че централната банка може да доближава до края на цикъла на затягане, който оказа силен натиск върху икономиката и жилищния пазар.

„Цените на жилищата в Торонто намериха подкрепа през последните месеци“, коментира Джейсън Мърсър, главен пазарен стратег на организацията, в прессъобщение. „Последните съобщения на Канадската централна банка предполагат, че достигат до края на цикъла си на затягане“.

Активността в сектора на недвижимите имоти е под нормалните нива и във Ванкувър. Продажбите в най-големия град в Британска Колумбия са намалели с 45,5% през октомври на годишна база и с около една трета спрямо 10-годишните средни нива за месеца, сочат данни от имотния съвет на града. Ванкувър и Торонто са най-скъпите жилищни пазари в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още