IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка повиши лихвите за осми пореден път

Лихвеният процент може да се задържи на сегашното си ниво, ако ситуацията с икономиката се развие като цяло в съответствие с перспективите на централната банка

18:05 | 25.01.23 г.
Управителят на централната банка на Канада Тиф Маклем. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на централната банка на Канада Тиф Маклем. Снимка: Bloomberg L.P.

Канадската централна банка повиши лихвите за осми пореден и потенциално последен път, посочвайки, че ще оцени въздействието от своята агресивна парична политика, съобщава Bloomberg.

Служителите на регулатора, водени от управителя Тиф Маклем, повишиха основния лихвен процент по овърнайт депозитите с 25 базисни пункта до 4,5% - най-високото ниво от близо 15 години.

Въпреки че ръстът с четвърт процентен пункт съвпада с очакванията на икономистите, повечето анализатори не видяха централната банка да сигнализира, че ще прекрати серията от покачване на лихвите.

Прогнозите показват, че инфлацията в Канада ще се забави до 3% към средата на годината и ще се върне към целта на централната банка от 2% през 2024 г.

Агресивното покачване на лихвите от страна на централната банка на Канада достигна пик. Източник: Bloomberg Агресивното покачване на лихвите от страна на централната банка на Канада достигна пик. Източник: Bloomberg

В тримесечния доклад за паричната политика, публикуван заедно с решението, регулаторът посочва, че икономиката остава прегряла, но се очаква растежът да се забави бързо, тъй като повишаването на лихвените проценти натежава върху разходите на домакинствата и помага да се върне инфлацията към целта на банката до средата на тази година.

„Ако ситуацията с икономиката се развие като цяло в съответствие с перспективите на централната банка, Управителният съвет очаква да задържи основния лихвен процент на сегашното му ниво“, споделя регулаторът.

Все пак неговите служители предупредиха, че може да са необходими допълнителни увеличения, ако икономическите данни покажат, че са необходими още действия. Банката „е готова да увеличи лихвения процент допълнително, ако е необходимо, за да върне инфлацията до целта от 2%“, се посочва още в документа.

Условната пауза в покачването на лихвите - първата за централна банка на страна от Г-7 -  предполага, че служителите ѝ са убедени, че текущият лихвен процент е достатъчно ограничителен, за да възстанови ценовата стабилност.

Маклем и неговите колеги „предоставиха някои неочаквани насоки, че това може да е пикът“ за лихвите, коментира Андрю Грантъм, икономист в Canadian Imperial Bank of Commerce. Той прогнозира, че „икономиката наистина ще се развива по същия начин или дори малко по-слабо, отколкото банката подозира, и че днешното увеличение на лихвените проценти наистина ще бъде последното от този цикъл“.

В доклада си служителите на регулатора повишиха оценката си за икономическия растеж през 2022 г. до 3,6% и прогнозираха ръст от 1% за тази година спрямо 3,3% и 0,9% в прогнозите им от октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още