IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно отчитат забавяне на ръста на оборотите си в края на 2022 г.

Оборотите на бензиностнациите се увеличават с почти 16% през декември, сочат данни на НСИ

12:30 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември 2022 година оборотите в търговията на дребно (без търговия с автомобили) отчитат ръст от 3,4% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо ноември ръстът се забавя - тогава търговците отчетоха увеличаване на оборотите в рамките на 4,7% на годишна база.

Подкрепа на ръста все още носят резултатите на търговците на дрехи, обувки и кожени изделия, чиито обороти се увеличават с малко над 32% на годишна база. Увеличават се и оборотите на бензиностанциите - с 15,8% спрямо декември 2021 година. На обратния полюс обаче е търговията с компютърна техника, където оборотите намаляват с 5,2%. С 2,7% се свиват и тези при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия.

 Изменение на оборота на търговците на дребно през декември на годишна база. Източник: НСИ Изменение на оборота на търговците на дребно през декември на годишна база. Източник: НСИ

На месечна база няма промяна по отношение на оборотите на търговците на дребно, сочат още данните на статистиката. С 1,5% се увеличават те при търговията с дрехи, обувки и кожени изделия. С над 13% обаче се свиват оборотите в сектор "Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет".

Оборотите на търговците на горива се увеличават с 1,1% на месечна база. В края на декември изтече и програмата за подпомагане на потребители заради високите цени на горивата, която предвиждаше определени клиенти на бензиностанциите да получават отстъпка от 0,25 лева за литър от най-популярните горива в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още