IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се забави повече от очакваното през януари

Това подкрепя целта на централната банка да се въздържи от вдигане на лихви на следващото си заседание

17:35 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлацията в Канада се е забавил с повече от очакваното до 5,9% през януари, показват нови данни от вторник, подкрепяйки обявената цел от Канадската централна банка да запази без промяна основните си лихви на следващата си среща, за да позволи на предишните покачвания да се отразят върху икономиката, съобщава Ройтерс.

Анализаторите очакваха инфлацията да се забави до 6,1% от 6,3% през декември. На месечна база индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,5%, заяви Канадската статистическа служба, което отново е под прогнозата на анализаторите за ръст от 0,7% след спада от 0,6% през декември.

Според националната статистика част от забавянето на годишния ръст се дължи на сравнението с миналогодишните силни данни, т.е. заради базов ефект. През януари миналата година цените скочиха на фона на напрежението между Русия и Украйна и прекъсванията във веригите на доставка.

„Имаше някои много силни базови ефекти от миналия януари, които започват да се появяват от общите показатели за инфлацията“, коментира Андрю Келвин, главен стратег за Канада в TD Securities.

Данните за инфлацията „позволяват на централната банка да не предприема действия през март въпреки факта, че пазарът на труда бе извънредно горещ през януари“, допълва той.

Канадската централна банка през януари повиши основната си лихва до 15-годишен връх от 4,5% и се превърна в първата голяма централна банка, която заяви, че ще се въздържи от допълнителни увеличения, докато цените намаляват в съответствие с прогнозата ѝ.

Икономиката на Канада обаче след това разби всички очаквания, добавяйки нетно 150 хил. работни места през януари, показаха данни по-рано този месец.

Пазарите снижиха залозите си за ново увеличение на лихвите след представянето на данните за инфлацията. Паричните пазари сега смятат, че има около 80% шанс централната банка да повиши основните лихви още веднъж тази година, след като отхвърляше изцяло подобно движение преди данните.

Централната банка прогнозира инфлацията да се забави до около 3% до средата на 2023 г. и да стигне целта ѝ от 2% през следващата година.

Без храните и енергията цените са се увеличили с 4,9% спрямо ръст от 5,3% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още