IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: ЕЦБ остава решена да забави инфлацията до целта от 2%

Регулаторът разглежда много внимателно динамиката при заплатите, подчерта председателят на Европейската централна банка

19:00 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди плановете на регулатора за повишаване на лихвените проценти с още половин процентен пункт следващия месец, като каза, че в банката остават решени да забавят инфлацията до целта от 2%, съобщава Bloomberg.

Мерките след това ще зависят от новите данни, посочва Лагард. „Ще разгледаме всички стойности – инфлацията, очевидно, разходите за труд, прогнозите, и след това ще определим каква ще бъде посоката на нашата парична политика“, добавя гуверньорът на ЕЦБ.

Забавянето на ценовите ръстове до целта на регулатора е „най-доброто нещо, което можем да направим за икономиката“, категорична е Лагард, говорейки по време на среща относно непаричната политика във Финландия.

Повечето служители на ЕЦБ поддържат твърда позиция относно покачването на лихвите, тъй като забавянето при общата инфлация маскира упорития базов ценови натиск. Въпреки че се чуха някои призиви за забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти, коментарите на ястребовите членове на Управителния съвет на ЕЦБ подкрепиха пазарните залози за затягане на паричната политика след март.

Говорейки пред Bloomberg миналата седмица, членът на Изпълнителния съвет на регулатора Изабел Шнабел каза, че ЕЦБ остава „далеч от обявяването на победа“. Междувременно управителят на германската централна банка Бундесбанк Йоахим Нагел предупреди, че ще са необходими по-съществени увеличения на лихвите.

Във вторник Лагард призна, че общата инфлация се забавя и каза, че ЕЦБ „разглежда много внимателно динамиката при заплатите".

„Съвсем нормално е в момента да виждаме компенсирането на инфлацията като ключова тема в преговорите между синдикатите и асоциациите на работодателите“, изтъква Лагард.

По-рано във вторник бяха публикувани нови данни, свързани с еврозоната, които предоставиха допълнителен оптимизъм относно състоянието на икономиката в региона. Ръстът на бизнес активността в еврозоната се оказа по-силен от очакваното, което означава, че групата с единна валута може да успее да избегне рецесия. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, който се счита за добър показател за цялостното икономическо здраве, се увеличава до 52,3 пункта през февруари от 50,3 пункта през януари, съобщи Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още