IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на глава от населението в Китай неочаквано са се свили през 2022 г.

Икономиката на Китай се е разраснала само с 3% през миналата година

10:12 | 28.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Разходите на глава от населението в Китай са се свили с 0,2% в реално изражение миналата година, след като суровите ограничения заради Covid са засегнали потребителските настроения. Това е само третият подобен спад, откакто данните започват да се следят през 1980 г., съобщава Ройтерс.

Спадът следва скок от 12,6% през 2021 г., показаха данни на Националното статистическо бюро. Това, от своя страна, беше възстановяване след понижението от 4% през 2020 г. по време на първоначалната вълна на пандемията от коронавирус.

Икономиката на Китай се е разраснала само с 3% през 2022 г. - едно от най-слабите нива от близо половин век, тъй като страната реши едва към края на годината да се откаже от драконовските политики за нулев Covid, целящи да потушат всяко ново огнище.

В резултат на това доходите на глава от населението в Китай са се увеличили само с 2,9% в реално изражение, което е вторият по слабост ръст от 1989 г. Продажбите на дребно са се свили с 0,2%, което също е на второ място по най-лошо представяне от 1968 г. насам.

Според Сю Тиенчън, икономист в Economist Intelligence Unit, стръмното забавяне на ръста на доходите на хората с най-ниски доходи в Китай е ключов фактор зад слабите данни за разходите.

„Преди пандемията групата с най-ниски доходи бе една от най-бързо растящите, но сега, доста забележително, се превърна в групата с най-слаб ръст, забавяйки се от 10,1% до 5,2%“, пояснява той.

На некоригирана база доходите на глава от населението в Китай растат до 36 883 юана (5310 долара) миналата година, а разходите на глава на населението са се повишили до 24 538 юана (3533 долара), заяви статистиката.

Селските райони са се представили по-добре от градските. Доходите на домакинствата от селските райони са се увеличили с 4,2% в реално изражение миналата година спрямо ръст от 1,9% при градските жители.

Градската безработица се е свила с 8,4 млн. души през 2022 г., което е първият ѝ спад от 1962 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още