IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Турция се е разраснала по-бързо от очакваното в края на 2022 г.

Потреблението на домакинствата, което формира около половината от икономиката, се е увеличило с 16,1% през последното тримесечие

10:30 | 28.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската икономика се е разраснала по-бързо от очакваното през последното тримесечие на 2022 г. в резултат на ръст на държавните разходи и тези на домакинствата, макар че перспективите са помрачени след опустошителните земетресения по-рано този месец, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 3,5% през периода октомври-декември на годишна база, заяви националната статистическа агенция Turkstat във вторник. Медианната оценка в проучване на Bloomberg бе за ръст от 2,9%. Растежът за цялата година е 5,6%.

Данните са политически чувствителни в Турция, а президентът Реджеп Тайип Ердоган приоритизира икономическия растеж преди изборите през май. Той засилва усилията за възстановяване след земетресенията, за да подкрепи популярността на партията си.

Световната банка обяви в понеделник, че по предварителни оценки преките разходи, свързани със земетресенията, ще бъдат около 34,2 млрд. долара, или около 4% от БВП на Турция за 2021 г. Институцията каза още, че ще понижи прогнозата за ръста на икономиката през 2023 г. с около половин процентен пункт спрямо първоначалната оценка за повишение от 3,5-4%.

Централната банка на Турция понижи основната си лихва до 8,5% този месец, за да смекчи влиянието на земетресенията върху растежа. В рамките на цикъла на облекчаване, който започна миналата година, основните лихви спаднаха с общо 550 базисни пункта, следвайки призива на Ердоган за по-ниски разходи за заеми.

Акцентът на президента върху растежа и стремежът към по-евтино кредитиране на по-малки и експортно ориентирани компании засегнаха негативно валутата и потребителските цени.

Инфлацията се ускори до най-високото си ниво от 1998 г. до над 85% през октомври, но се забави до около 60% през януари. Лирата изгуби около 30% от стойността си спрямо долара миналата година.

Потреблението на домакинствата, което по оценки формира около половината от икономиката, се е увеличило с 16,1% през последното тримесечие на 2022 г. на годишна база. Износът се е свил с 3,3% през същия период, а вносът е нараснал с 10,2%.

Държавните разходи в сферата на потреблението са се повишили с 9%.

Ръстът на икономиката на тримесечна база, коригиран сезонно и календарно, е бил 0,9% спрямо медианна оценка за 0,7%.

По текущи цени БВП за 2022 г. е бил 905,5 млрд. долара.

„Гледайки напред, очакваме държавните разходи, свързани с изборите и земетресенията, частично да компенсират удара върху икономиката. Това поставя нашата оценка за темпа на растеж за 2023 г. на ниво от 2,6%, което все още е под целта на правителството от 5%“, пише икономистът на Bloomberg Селва Бахар Базики.

Турция ще публикува данните си за инфлацията през февруари на 3 март. Следващата среща на комисията по паричната политика на централната банка е планирана за 23 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още