IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще строи бързо нови жилища след земетресението

Според правителствен служител вече са направени търгове и са сключени договори за няколко проекта

10:04 | 25.02.23 г.
Снимка: EPA/ERDEM SAHIN
Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Турция е започнала работа по възстановяването на домове след опустошителните земетресения този месец, съобщава правителствен служител, цитиран от Ройтерс. Общият брой на жертвите в Турция и Сирия е над 50 хил. души.

Повече от 160 хил. сгради с 520 хил. апартамента се срутиха или бяха сериозно повредени при земетресенията от 6 февруари.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови домовете в рамките на една година. Експерти обаче посочват, че властите трябва да приоритизират безопасността пред скоростта. Някои сгради, които уж са били планирани да издържат на тежки трусове, се сринаха при последните земетресения.

„За няколко проекта бяха направени търгове и са сключени договори. Процесът се движи много бързо“, посочва служителят от администрацията, който е пожелал анонимност. Според източника на агенцията компромис с безопасността няма да се прави.

Властите казват, че са изпратени палатки за хората, останали без дом. Мнозина обаче съобщават за проблеми с достъпа до тях. "Имам осем деца. Живеем на палатка. Има вода отгоре върху палатката, земята е влажна. Искаме още палатки и не ни ги дават", казва една от жените, които чакат на опашка за помощи пред гимназия в град Хаса.

Училището се използва като център за разпределение на помощ от група доброволци. Един от доброволците посочва, че недостигът на палатки остава най-големият проблем.

Правителството на Ердоган претърпя вълна от критики както за реакцията на бедствието, така и заради неприлагането на контрол върху качеството на строителството.

Първоначалният план на турското правителство сега е да построи 200 хил. апартамента 70 хил. къщи за около 15 млрд. долара. Американската банка JPMorgan изчислява, че възстановяването на жилища и инфраструктура ще струва 25 млрд. долара.

Според ПРООН разрушенията са оставили 1,5 млн. души без дом, а необходимите жилища агенцията изчислява, че са около 500 хил.

ПРООН казва още, че бедствието е произвело между 116 млн. и 210 млн. тона отломки, в сравнение с 13 млн. тона отломки след земетресението в Северозападна Турция през 1999 г.

Анкара също така е издала нови разпоредби, според които компаниите и благотворителните организации могат да строят домове и работни места, които да даряват на Министерството на урбанизацията за хора в нужда.

Много оцелели са напуснали региона на Южна Турция, засегнат от земетресението, или са настанени в палатки, контейнерни домове и други места за настаняване, спонсорирани от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още