IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресението може да струва на Турция 84 млрд. долара

Основните разходи ще бъдат за възстановяване на жилищата, преносните линии и инфраструктурата

17:21 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-ужасяващото земетресение в Турция от почти век остави следа от разрушения, които може да струват на Анкара до 84,1 млрд. долара, заяви бизнес група. В същото време според представител на правителството сумата ще е над 50 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Общият брой на жертвите от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, засегнало Турция и Сирия миналия понеделник, доближава 36 хил. души и вероятно ще се увеличава още. Фокусът на отговора в същото време се измества от спасяване на оцелели под отломките към осигуряване на подслон, храна и психосоциални грижи.

Доклад, публикуван през уикенда от Turkish Enterprise and Business Confederation, определя цената на щетите на 84,1 млрд. долара – 70,8 млрд. долара за ремонта на хиляди жилища, 10,4 млрд. долара загуба на националния доход и 2,9 млрд. долара от загубата на работни дни.

Според доклада основните разходи ще бъдат за възстановяване на жилищата, преносните линии и инфраструктурата и за покриване на кратко-, средно- и дългосрочните нужди от подслон за стотици хиляди хора, останали без дома.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще извърши реконструкция на сградите в рамките на година, а правителството готви програма, с която „да накара страната да се изправи отново“.

Около 13,4 млн. души живеят в 10-те провинции, ударени от земетресението, което е 15% от населението на Турция, допринасяйки с близо 10% за БВП на страната.

Малко вероятно е влиянието на земетресението върху брутния вътрешен продукт да бъде толкова изразено, колкото след труса през 1999 г. в Северозападна Турция, което удари индустриалното сърце на страната, заяви главният изпълнителен директор на МВФ Махмуд Мохиелдин в кулоарите на Арабския фискален форум в неделя.

Той добави, че след първоначалното въздействие през следващите няколко месеца инвестициите на публичния и частния сектор във възстановяването може да подкрепят ръста на БВП занапред.

Въпреки това по оценки на икономисти и официални лица земетресението ще намали икономическия растеж с до 2 пр.п. тази година.

Прогнозата на правителството за растежа бе за 5% през 2022 г. и за 5,5% през 2023 г., но това беше преди труса.

В Турция предстоят президентски и парламентарни избори това лято – най-голямото предизвикателство за Ердоган през двете му десетилетия на власт.

В десетте засегнати провинции бе обявено тримесечно извънредно положение, а централната банка отложи плащанията по някои заеми. Финансовото министерство обяви форсмажорни обстоятелства до края на юли и отложи плащането на данъци за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още