IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария неочаквано се e ускорила през февруари до 3,4%

Скокът се дължи основно на нарастващите цени на въздушния транспорт, пакетните почивки, наемите и бензина

10:53 | 06.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е ускорила неочаквано миналия месец. Така централната банка вероятно ще трябва да продължи да повишава разходите за заеми, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се увеличили с 3,4% през февруари спрямо същия период година по-рано, отчете Федералната статистическа служба в понеделник. Това е по-висок темп от средната оценка на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, която прогнозираше забавяне до 3,1%.

Скокът се дължи основно на нарастващите цени на въздушния транспорт, пакетните почивки, наемите и бензина.

Базисната инфлация, която изключва цените на енерргоносителите и храните, се ускорява за трети месец, достигайки 2,4%.

Инфлация в Швейцария. Графика: Bloomberg Инфлация в Швейцария. Графика: Bloomberg

Въпреки че инфлацията в Швейцария е най-ниската сред развитите икономики, ускорението от миналия месец означава, че Швейцарската национална банка (SNB, централната банка на страната), която вече повиши лихвите със 175 базисни пункта от юни насам, вероятно ще продължи да ги вдига и на следващото си заседание на 23 март. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират увеличение с още 50 базисни пункта.

Председателят на централната банка Томас Йордан подчерта, че основната инфлационна динамика е „по-силна от това, което SNB е готова да толерира“. Централната банка също така изрази загриженост, че компаниите вече са по-склонни от преди да прехвърлят по-високите цени на клиентите си.

Освен това швейцарският пазар на труда не показва никакви признаци на слабост и недостигът на работници може да вдигне заплатите.

Според хармонизирания индекс на Европейския съюз ръстът на потребителските цени в Швейцария възлиза на 3,2%, което е по-малко от половината от темпа в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Много зависи кой "журналист" от къде е преписал статията. Тука нямаме независими журналисти, а само преписвачи. Така са преписвали в училище и университета и така работят сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Моделът на Блек-Скоулс е формула, използвана за оценка на цената ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Вчера четохме, как Швейцария не допусна главозамайваща инфлация, а днес четем, че всъщност инфлацията неочаквано се е ускорила и централната им банка е на няквиси 130 млрда загуба. Какви са тия майтапи? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Weather derivatives are financial instruments that can be used by organizations or individuals as part of a risk management strategy to reduce risk associated with adverse or unexpected weather conditions. https://en.wikipedia.org/wiki/Exotic_derivative
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още