IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Швейцария не допусна главозамайваща инфлация като в други европейски страни?

Инфлацията в страната достина 29-годишен връх от 3,5% през 2022 г., доста под цвуцифрените нива в други развити икономики

19:43 | 05.03.23 г. 5
Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg
Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Докато много страни в света се борят с упорито високата инфлация, ръстът на цените далеч не е толкова драматичен в Швейцария, пише CNBC.

Инфлацията в страната достигна 29-годишен връх от 3,5% през 2022 г. Макар и все още висока по швейцарски стандарти, тя е много под двуцифрените числа в други развити икономики като Великобритания (11,1%) и ерозоната (10,6%).

Кои фактори помогнаха на Швейцария да се предпази от ширещата се инфлация?

Цените започват от висока база

Швейцария е една от най-богатите страни в света с БВП на човек от населението над нивото в други големи икономики като САЩ, Япония и Германия.

Там живеят и едни от най-богатите хора в света със средно богатство от 696 604 долара на пълнолетен гражданин и високи разходи за издръжка на живот.

Швейцарските градове Цюрих и Женева редовно попадат в топ десет на най-скъпите градове в света в класациите на Economist Intelligence Unit, въпреки че разходите за живот в други скъпи градове като Сингапур и Ню Йорк също растат.

Швейцарските граждани не са толкова засегнати от растящите цени, тъй като харчат по-малък дял от доходите си за основни стоки като храна и жилище спрямо продукти от неосновна необходимост.

„Тъй като средностатистическите жители са доста богати, делът на храната в общия бюджет на домакинствата не е толкова голям, колкото в други страни“, отбелязва преподавателят по икономическа история в Цюрихския университет Тобиас Щрауман.

„Ние също имаме неравенство, разбира се. Но от международна гледна точка имаме според мен много добре функционираща социална политика“, допълва той.

Стабилност на швейцарския франк

Друга причина за относителната ценова стабилност в Швейцария е силният швейцарски франк.

Валутата на страната стабилно расте и достигна паритет спрямо еврото през 2022 г. Макар че много валути се сринаха спрямо поскъпващия американски долар, швейцарският франк остана стабилен на фона на волатилност в Европа.

Това до голяма степен се дължи на статута на „убежище“ на валутата или на дефанзивен актив. Швейцарският франк е силно подкрепен от голям златен резерв, облигации и финансови активи, които помагат на Швейцарската национална банка да гарантира стабилност на валутата във времена на волатилност.

Това също е от полза за Швейцария, чиято икономика е силно зависима от международната търговия.

Швейцария внася стоки и услуги за около 302 млрд. долара всяка година, повечето от които идват от съседни страни членки на ЕС. Силен швейцарски франк осигурява ефективна отстъпка при вноса.

В същото време годишният износ на Швейцария достига средно 305 млрд. долара, като включва предимно стоки и услуги с висока стойност като часовници и лекарствени продукти, които не са толкова податливи на колебания на цените, колкото стоките с нисък марж и масово производство.

Устойчиви енергийни доставки

Освен това Швейцария не е толкова изложена на някои външни фактори, които тласнаха цените нагоре през 2022 г., като войната на Русия в Украйна.

Със своя планински релеф и над 1500 езера Швейцария не е толкова зависима от вноса на петрол и газ, колкото някои от европейските ѝ съседи. Водноелектрическите централи играят важна роля в снабдяването на страната с енергия.

Освен това швейцарските доставчици на енергия са предимно държавна собственост, което означава, че не са толкова изложени на крайна пазарна волатилност чрез финансови спасителни мрежи и в същото време са подложени на по-строги ценови регулации.

В края на 2022 г. цените на енергията в Швейцария нараснаха с 16,2%, под ръстовете в големи икономики като Германия (25%), Нидерландия (30%), Великобритания (52,3%) и Италия (64,7%). Енергийният регулатор в страната очаква цените да се повишат с още 27% през 2023 г., а средните сметки за енергия на домакинствата да надхвърлят 1215 швейцарски франка (1238 долара).

Жан-Клод Юбер, мениджър на Hotel Piz Buin Klosters в Източна Швейцария, казва, че стандартизирането на дългосрочните договори за енергия помага за предпазването на бизнеси като неговия от големи повишения на цените тази година.

Структурата за динамични цени на четиризвездния хотел позволява на Юбер също така да прехвърля 5% до 10% от повишенията на цените на клиентите без да навреди на търсенето.

„Можем да играем с цените много повече, отколкото ако имаме фиксирани цени през цялото време и това ни помага много. Сигурен съм, че разходите ще бъдат по-високи, отколкото преди, но оборотът също трябва да е по-висок“, отбелязва Юбер.

Контрол на цените на стоки и услуги

Наред с енергията Швейцария има строг контрол и върху цената на стоки и услуги, който също ги прави по-слабо податливи на колебания, породени от инфлацията.

От основните продукти, използвани за измерване на инфлацията в еврозоната, включително храна, жилища и транспорт, почти една трета (30%) са подложени на регулация на цените в Швейцария, повече отколкото във всяка друга европейска страна.

Цените на храните в Швейцария нараснаха с 4% на годишна база през декември спрямо 11,9% в САЩ, 16,9% във Великобритания и 19,8% в Германия.

Заради високите мита върху някои вносни земеделски стоки хранителните продукти местно производство като мляко и сирене са с преференциална цена и са по-слабо повлияни от движения на световните пазари на храни. Това в замяна помага за стимулиране на икономиката на страната.

„Опитваме се да купуваме колкото се може повече швейцарски продукти, но също и регионални. В дългосрочен план искаме да имаме работеща местна индустрия“, казва Юбер.

Инфлацията ще се забави под 2% до 2024 г.

Това не означава, че швейцарските потребители са били напълно имунизирани от ръстовете на цените в последно време. Местни жители отбелязват относителен ръст на цените на наемите на жилища, както и на някои хранителни продукти.

Но Швейцарската национална банка съобщи през декември, че очаква инфлацията да се забави до средно 2,4% през 2023 г. преди да достигне 1,8% през 2024 г.

Това е под целта на банката от 2%. Но икономисти твърдят, че това вероятно няма да навреди на икономиката.

„Дори да имаме известна рецесия, хората все още идват тук и това, разбира се, стабилизира търсенето“, казва Щрауман, имайки предвид свободното движение на хора в Европа. „Очаквам същото тази година и вероятно през 2024 г.“, допълва той.

Какво могат да научат други страни от Швейцария?

Уникалната икономика на Швейцария се гради от десетилетия и за повечето страни е трудно да я възпроизведат в цялост. Валутната ѝ политика, например, не може да бъде пренесена в по-широката еврозона заради разнородните икономики в нея.

Но Щрауман казва, че национализирането на швейцарската енергетика е важна поука за другите страни, особено за страните в Европа, които пристъпиха към широка приватизация и сега плащат цената.

„В средносрочен до краткосрочен план това беше много добра идея“, отбелязва той за приватизацията на енергийните доставки. „Но тя не е много устойчива и сега те изпитват последиците от това“, допълва Щрауман.

„По онова време много хора казаха, че швейцарците са твърде консервативни. Но поглеждайки назад, бих казал, че решението беше много добро“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
wart
преди 1 година
Защо Швейцария е толкова богата .? Само с часовници, шоколад и формацефтичната промишленост толкова висок стандарт около 40 хиляди франка не е възможно .? Цялото богатство особено на евреите по време на ВСВ ---тонове злато били конфискувани, отнети, заграбени особено в концлагерите им пръстени, украшения, както и тогава модно - златни зъби всичко това бяха натоварени на вагони бяха изпратени там и естествено след войната станаха тяхна собственост.Живеят с заграбеното богатство бях там до
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
IZV
преди 1 година
До: andyИ при тях е същото френд. Повишение на храната с 30-40-50% ... просто огромният им процент от разходите е лукс и инвестиции. Къде видя евро къде ЕС ... нерде Ямбол, нерде Стамбул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
andy
преди 1 година
Крайно време им е да влязaт в EC и да приемат eвpoтo! Как може така да се цепят от колектива!!! Всички потъват, а те не! Бeзoбpaзиe пълно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
6000
преди 1 година
Само като прочетеш заглавието и вече ти е ясен бълвоча. Първо както винаги заглавието завършва с въпрос да се чудиш ще ни питат ли или ще ни обясняват. Второ главозамайващата инфлация всъщност е само 3.5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
IZV
преди 1 година
Статията е в някаква степен булшит полу-глупост. Ниска инфлация според тяхната потребителска кошница която е 2% храна и с това "анализът" можеше спокойно да приключи. Държавната енергетика като фактор е изсмукана от пръстите и единствено забавя увеличението на енергията +16% 2022, +27% 2023. Останалото е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още