IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текущата сметка на Турция остава дълбоко на червено

Недостигът при търговията със стоки и услуги е в размер на 8,78 млрд. долара, показват данни на турската централна банка

12:32 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Балансът по текущата сметка на Турция е останал дълбоко на червено през февруари – ключова уязвимост за икономиката за президента Реджеп Ердоган, който се опитва да закрепи цената на лирата и нивото на инфлацията преди ключовите избори следващия месец, съобщава Bloomberg.

Недостигът при търговията със стоки и услуги е в размер на 8,78 млрд. долара, показват данни на турската централна банка от понеделник. Това е над прогнозите на икономистите. За сравнение, през януари бе отчетен рекорден дефицит, ревизиран на 10 млрд. долара, а през февруари 2022 г. бе на ниво от 5,3 млрд. долара. Баланс по текущата сметка на Турция. Графика: Bloomberg Баланс по текущата сметка на Турция. Графика: Bloomberg

За Турция, която от дълго време е притискана от търговски дисбаланс, Ердоган се надява да постигне излишък по текущата сметка, като увеличи износа, подкрепяйки по-евтина лира. Но руската агресия срещу Украйна тласна нагоре цените на енергоизточниците, а износът не успява да навакса с цените при вноса.

Двата основни двигателя на дефицита са покупките на енергоизточници и злато – домакинствата все повече са се насочвали към благородния метал в опит да се защитят от инфлацията, която се ускори до 85% миналата година.

И макар Турция да ограничи част от вноса си на злато след смъртоносните земетресения от февруари, нетният непаричен внос на благородния метал е достигнал близо 4 млрд. долара, става ясно от последните данни.

И макар ускорението на цените да започва да се охлажда, икономистите все още очакват инфлацията в края на годината да е над 40%, т.е. осем пъти над официалната цел на централната банка.

В контраст с миналата година капиталът от неизвестен произход също е започнал да тежи върху текущата сметка. След рекордния отлив на средства през януари в графата нетни грешки и пропуски налице е приток от около 1 млрд. долара.

Средствата, свързани с нетни грешки и пропуски, бяха ключов източник на капитал за покриване на дефицита през 2022 г. Резервите на централната банка на страната са намалели с 4,7 млрд. долара през февруари.

Секторът на услугите отчита излишък от 2,3 млрд. долара, който е захранван най-вече от приходи от туризъм. Портфолио инвестициите обаче отчитат нетен отлив на средства от 240 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още