IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка се въздържа от ново понижение на лихвите

Комисията по парична политика на регулатора остави едноседмичната репо лихва на ниво от 8,5%

14:38 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската централна банка се въздържа от намаляване на лихвените проценти в четвъртък, а лирата се оказа отново под напрежение, докато икономиката поема последиците от тежките земетресения през февруари.

Комисията по парична политика на централната банка, ръководена от гуверньора Сахап Кавджъоглу, остави едноседмичната репо лихва на ниво от 8,5%. Решението е в синхрон с позицията, че бенчмаркът е на „адекватно“ равнище след намаление от половин процентен пункт през февруари – възглед, който централната банка запази и в решението си от четвъртък, цитирано от Bloomberg.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха почти по равно разделени за това дали ще има замразяване на лихвите или понижение.  

„Комисията определи, че позицията по настоящата парична политика е адекватна да подкрепи необходимото възстановяване от последиците от земетресението, като поддържа ценова стабилност и финансова стабилност“, се казва в решението. „Ефектите от земетресението през първата половина на 2023 г. ще бъдат следени отблизо“, се посочва още.

През май предстоят ключови президентски избори в страната и централната банка се ориентира към по-смекчена парична политика през по-голямата част от годината, въпреки че ръстът на цените остава над годишните 55%. Воден от нетрадиционните възгледи, че по-ниските лихвени проценти могат да намалят инфлацията, президентът Реджеп Ердоган е фокусиран върху стимулирането на икономиката с евтини заеми преди вота.

Двете тежки земетресения от началото на предходния месец обаче усложниха сметките на централната банка. Рекордният дефицит при публичните финанси и по текущата сметка означават, че ръководството на регулатора трябва да действа предпазливо в усилията да подкрепи икономиката с парични стимули.

Според финансовото министерство икономическите ефекти от земетресенията, които отнеха живота на над 50 хил. души, се изчисляват на около 104 млрд. долара.

В изявлението си от четвъртък Турската централна банка също потвърждава сътресенията на международните пазари, посочвайки, че „се появиха условия, застрашаващи финансовата стабилност“.

Форуърдните договори за покупка на лири показват, че трейърите очакват поевтиняване на валутата след изборите, независимо от това кой спечели.

Без намесата на по-високите лихвени проценти централната банка се опитва да запази валутата стабилна отчасти чрез странични интервенции и мерки, които изискват износителите да предоставят част от приходите си в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още