IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на Турция отбеляза исторически рекорд

Данните са в резултат на растящите сметки за енергийни източници и вноса на злато

17:31 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът по текущата сметка на Турция се е разширил до 9,85 млрд. долара през януари, показаха данни на централната банка от понеделник. Това е най-високото им ниво от четири десетилетия на налични данни и са в резултат на растящите сметки за енергийни източници и вноса на злато, съобщава Ройтерс.

Това е най-високият месечен дефицит от 1984 г. - първата година, за която са налични данни, показва архивът на банката. Преди това Турция не е имала достатъчно голяма икономика, за да генерира подобен дефицит, показват данните.

Преобръщането на хроничния дефицит по текущата сметка – на ниво от 48,7 млрд. долара през 2022 г., в излишък е една от основните цели на икономическата програма на президента Реджеп Тайип Ердоган, която също така приоритизира растежа, износа и заетостта с ниски лихвени проценти.

В анкета на Ройтерс медианната оценка за дефицита по текущата сметка през януари бе за 10 млрд. долара, а прогнозите варират от 6 млрд. долара до 11,1 млрд. долара.

Реално обаче дефицитът се е разширил с 38% през януари до 14,24 млрд. долара, показаха данните, основно заради острия ръст на вноса на златото и увеличаващите се разходи за внос на енергийни суровини.

Балансът по текущата сметка показва дефицит от 6,89 млрд. долара през същия период на миналата година.

Без златото и енергийните източници текущата сметка показва излишък от 2,6 млрд. долара през януари спрямо излишък от 1,7 млрд. долара през същия период на миналата година.

Икономистите очакват балансът по текущата сметка да продължи да е на дефицит през следващите месеци и в края на годината да достигне 43,5 млрд. долара, показва проучването на Ройтерс.

Икономистите също така следят влиянието на огромните земетресения, които удариха югоизточната част на страната през февруари, както и развитието на вноса на енергоизточници и злато, след като властите въведоха мерки за ограничаване вноса на злато миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още