IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се забавя през март, но без признаци за дългосрочно облекчаване

Потребителските цени в страната се повишават с 50,5% на годишна база, докато основната инфлация, която изключва храните и енергията, се забавя до 47,4%

11:44 | 03.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на инфлацията в Турция остава под очакванията през март, като показателят се забавя с повече от очакваното, а основният ценови ръст идва от енергията и транспорта, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в страната се повишават с 50,5% спрямо същото време година по-рано, показват данни на държавната статистическа служба TurkStat в понеделник. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за увеличение от 51,3%.

На месечна база цените се повишават с 2,3%.

Инфлацията в Турция се забавя от миналия ноември, но все още е много по-ускорена от официалната цел на турската централна банка от 5%. Валутният натиск и плановете на правителството за разпалване ръста на икономиката преди изборите също биха могли да предотвратят по-нататъшно облекчаване при цените.

Негативните икономически вълни от инвазията на Русия в Украйна ускориха покачването на цените през същия период на 2022 г., което означава, че инфлацията сега се забавя от особено високи нива.

Базисната инфлация, която изключва нестабилни артикули като храна и енергия, се забавя до 47,4% през миналия месец, което е спад от 50,6% през февруари. При цените на храните инфлацията се забавя до 67,9% спрямо 69,3% през февруари.

Забавянето на потребителската инфлация се дължи до голяма степен на енергията, където ръстът на цените се охлажда до темп от 35,7% от 50% през същия период на 2022 г. Транспортните разходи растат на годишна база с 28,7% спрямо 44,9% преди година.

Увеличаването на фискалните разходи от правителството преди парламентарните избори на 14 май и след опустошителните земетресения през февруари е сигнал, че инфлацията ще остане нажежена.

Независимо от изборния резултат лихвените проценти ще трябва да бъдат повишени през втората половина на годината, прогнозират много икономисти. Bank of America предвижда лихвите да се повишат до 50% през третото тримесечие от сегашните 8,5%.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е изправен пред една от най-трудните изборни надпревари в кариерата си, отхвърля общоприетото схващане, че по-високите разходи по заеми могат да обуздаят инфлацията. Цикълът на облекчаване на фона на най-тежката криза на разходите за живот в страната постави турската лира под натиск. Политиците се опитват да запазят валутата стабилна в навечерието на вота чрез регулации и натиск върху банките.

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на лихвените проценти на 27 април, като се очаква да публикува втория си тримесечен доклад за инфлацията на 11 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още