IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика вероятно се е разминала с рецесията

Според доклад на икономическото министерство икономиката не се е свила през първото тримесечие на 2023 г.

13:46 | 14.04.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Доклад на икономическото министерство на Германия прогнозира, че страната с малко ще успее да избегне рецесия и ще отбележи скромен ръст през първото тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

„Техническа рецесия от две поредни тримесечия със спад на икономиката изглежда ще бъде предотвратена“, коментира министерството.

Текущите прогнози предвиждат леко увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база за цялата 2023 г., се казва още в доклада. Водещите икономически институти очакват икономиката на Германия да се разрасне с 0,3% тази година.

Икономическите индикатори показват осезаемо подобрение през първото тримесечие, като промишленото и строителното производство стимулират растежа, възползвайки се от успокояването на проблемите с доставките, спадащите цени на енергията и благоприятните климатични условия, се казва в доклада.

Съвместните икономически прогнози на институтите предвиждат 0,1% увеличение на БВП през първото тримесечие. Това следва свиване от 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Министерството говори за "благоприятно начало" на годината. Меката зима и високите нива на запаси от газ допринесоха за наличието на достатъчно от суровината в Германия и Европа, което се отрази в забележим спад в цените на енергията, казва министерството.

„Очаква се потребителските настроения да продължат да се възстановяват през следващите месеци, въпреки че свързаните с инфлацията загуби в покупателната способност продължават да тежат на икономиката“, се казва в доклада.

Очаква се темпът на инфлация да продължи да се забавя през следващите месеци, въпреки че остава на високо ниво. Настоящият прогнозен диапазон е 5,4% до 6,6% за инфлацията през 2023 г. и 2,1% до 3,5% за 2024 г.

Министерството на икономиката вижда рискове за своите икономически перспективи, включително слабо частно потребление, влошаване на условията в строителството, скорошни проблеми във финансовите институции и геополитическа несигурност поради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Излишнее накачивание экономики деньгами может привести к инфляции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
The Big Bang theory is the prevailing cosmological description of the development of the universe. https://***.reuters.com/business/energy/german-govt-agrees-relief-package-response-soaring-energy-prices-sources-2022-09-29/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още