IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските компании се отричат от руските бизнес партньори

Санкциите срещу Москва имат ефект. Някогашният процъфтяващ обмен на стоки между германски и руски компании на практика е спрял

15:51 | 13.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рафинерия за руски петрол в Швед. Снимка: EPA
Рафинерия за руски петрол в Швед. Снимка: EPA

От началото на войната срещу Украйна Русия загуби значително значението си за германската външна търговия. Западната общност от държави реагира със санкции, след като руската армия нахлу в съседната страна. 

Така през февруари т.г. месечната стойност на целия внос на стоки от страната е едва около 300 млн. евро, което е с 91% по-малко от година по-рано, съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден. Руските енергийни доставки най-вече, които играеха важна роля в търговията между двете държави преди началото на войната на 24 февруари 2022 г., са се сринали.

От една година германското правителство се опитва да намали зависимостта си от Русия като доставчик на енергия. Така например вносът на руски суров петрол и природен газ спада от 2,2 млрд. евро през февруари 2022 г. до едва 4,2 млн. евро година по-късно - минус от 99,8%. Вносът на кокс и петролни продукти спада от 353 млн. евро до 30 млн. евро (минус 91,4%). Вносът на въглища се понижи с 92,5% до 26 млн. евро. Като цяло Русия е спаднала от 11-то на 46-то място сред най-важните доставчици на стоки за Германия.

Износът за Русия също се е сви.л През февруари германската икономика е изнесла за Русия стоки на стойност 0,8 млрд. евро, което е с цели 60% по-малко, отколкото преди година. По този начин стойността на доставените в Русия стоки е била с 0,5 млрд. евро по-висока от стойността на внесените оттам стоки. „Това беше първият месечен излишък на износа в търговията с Русия от декември 2020 г. насам", подчертават от статистическата служба. През февруари 2022 г. все още се наблюдаваше излишък при вноса в размер на 1,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
нормално е да си прекъснат взаимоотношенията ... зануленият детеубиец се опита да срине четвъртият райх ... нема кой да го дундурка ... у лево и да се потопява с лошарик при карабъл масква ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още