IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостич от Фед: Подкрепям още едно увеличение на лихвите, последвано от пауза

Колегата му Джеймс Булард обаче се застъпи за по-висок диапазон на лихвените проценти

22:27 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостич заяви, че подкрепя стъпката основните лихви да бъдат увеличени още веднъж и след това да бъдат задържани над нивото от 5% за известно време, за да се ограничи инфлацията, която остава твърде висока, съобщава Bloomberg.

„Има още много работа за вършене и аз съм готов да я свърша“, каза Бостич във вторник по време на интервю за CNBC. След следващия ход, каза той, „ако данните бъдат, каквито очаквам, ще можем да задържим [лихвите без промяна] доста дълго“.

Очаква се представителите на Фед да увеличат основните лихви с 25 базисни пункта от сегашния целеви диапазон от 4,75% до 5% на следващата си среща на 2-3 май. Те може да сигнализират и пауза, докато следят за доказателства, че ценовият натиск отслабва.

Председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард обаче, който е сред защитниците на по-затегната политика, отделно каза пред Ройтерс, че предпочита лихвите да стигнат диапазон от 5,5-5,75%.

Без рецесия

„Wall Street е силно обхванат от идеята, че ще има рецесия след шест месеца или нещо такова, но това всъщност не е начинът, по който бихте анализирали подобно разширяване“, казва Булард. Той посочва силата на трудовия пазар като подкрепа за потреблението тази година.

Нито Бостич, нито Булард имат право на глас по паричната политика тази година.

Бостич също омаловажи рисковете, че американската икономика ще навлезе в рецесия и че последните сътресения в банковия сектор ще предизвикат вредни препятствия пред растежа.

„Острото напрежение изглежда намалява“, каза той, добавяйки, че е получил окуражаващи доклади от регионалните и общностните банки в югоизточната част на страната. „Това, което ми казват, е, че клиентите им не им се обаждат, чудейки се дали да преместят парите си. Не отчитат пренасочване на депозитите от тях към по-големи банки“.

Предпочитанието му по отношение на основните лихви съответства на медианната оценка на централните банкери на Фед, които очертаха още едно увеличение от четвърт пункт тази година. Инвеститорите почти изцяло залагат на последно повишение на срещата следващия месец.

„Икономиката все още има много инерция и се представя доста силно, а инфлацията остава твърде висока“, каза Бостич. „Част от предизвикателството в момента е, че имаме икономика, чието съвкупно търсене е изключително силно и ще трябва да видим известно отслабване, но просто не отчитаме отслабване на много големи стъпки“.

Бостич е насърчен от дългосрочните инфлационни очаквания, които показват, че американците до голяма степен имат доверие в посланието на Фед, че ще забави инфлацията.

Макар че данните за потребителските цени миналата седмица показаха известни признаци за отслабване на натиска, повечето представители на Фед, които са правили изказвания оттогава насам, подчертават нуждата да се положат още усилия, за да се свалят цените до целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още