IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед събира последните парчета от пъзела

Данните за инфлацията в САЩ и банковите показатели от тази седмица ще дадат на централната банка важни насоки за решението ѝ 

08:00 | 11.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Сградата на Фед. Снимка: Bloomberg
Сградата на Фед. Снимка: Bloomberg

След кратката великденска ваканция тази седмица Wall Street трябва да се запознае с реалността. В сряда ще бъдат публикувани нови данни за инфлацията през март. Федералният резерв на САЩ също така ще предостави информация за своя винаги нетърпеливо очакван от анализаторитепротокол от последната среща за лихвените проценти, сега от март.

В петък JP Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo ще представят тримесечните си данни и така ще открият сезона на отчетите на финансовите институции. След фалита на Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) и нюйоркската Signature Bank през март резултатите ще дадат важни сведения за стабилността на институциите и финансовата система, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Основният въпрос, който инвеститорите си задават, е: Какво означава това за Фед? Тази седмица централните банкери ще съберат последните важни парчета от пъзела, за да вземат следващото си важно решение. На 3 май най-важната централна банка в света ще определи бъдещия си курс: ще повиши ли лихвените проценти с още 0,25 процентни пункта, или е време за пауза?

Настроението на Wall Street, където имаше редовна търговия в понеделник, беше потиснато. Инвеститорите засега се въздържаха от големи сделки. Особено силният в технологично отношение индекс Nasdaq 100 се понижи - признак, че инвеститорите очакват лихвените проценти да продължат да се повишават, което обикновено натежава особено на технологичните компании.

След изненадващо доброто първо тримесечие настроението на фондовите борси напоследък отново е малко помрачено. Несигурността относно икономическата ситуация и последиците от банковата криза са във фокуса на вниманието, особено след като редица икономисти изразиха нарастващ песимизъм. „Кредитната криза започна", предупреди в неделя Торстен Слок, главен икономист в частния инвеститор Apollo. Това увеличава вероятността от рецесия.

Кредити за 105 млрд. долара по-малко

Американските банки отпуснаха с около 105 млрд. долара по-малко кредити през последните две седмици на март - рекорден спад. Това сочат публикуваните в края на миналата седмица данни на Федералния резерв, събирани от 1973 г. насам.

Джоузеф Брусуелас, главен икономист в компанията за управление на активи RSM, очаква, че ще са необходими от три до шест месеца, „за да се превърне това в по-бавна икономическа активност в реалната икономика". Но банките вече са били много по-предпазливи преди фалита на SVB.

Това е една от причините за сегашните явно смекчени очаквания на икономистите. Слок смята, че това скоро ще се отрази и на пазара на труда.

През 2022 г. пазарът на труда беше горещ, но напоследък се е охладил донякъде. През март бяха създадени 236 000 нови работни места, след 326 000 през февруари и 472 000 през януари по данни на правителството на САЩ от петък. Равнището на безработица обаче беше изненадващо ниско - 3,5%, тъй като коефициентът на участие на работната сила се е увеличил.

Добри причини да се спре повишаването на лихвите

Слок сега очаква, че цифрите скоро могат да „се сринат до минус 100 000 до минус 200 000 работни места на месец". Това би означавало по-малко нетно създадени нови работни места, отколкото съкратени съществуващи.

Икономистът също така предвижда, че инфлацията ще продължи да спада през следващите месеци. Това са основателни причини за спиране на повишаването на лихвените проценти. През последните дванадесет месеца Фед повиши основния лихвен процент до диапазона от 4,75 до 5,0 % с рекорден темп.

Ефектът от тази лихвена политика ще се усеща от банките дълго време след малката банкова криза през март, предупреди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, в писмото си до акционерите преди няколко дни.

Междувременно за инвеститорите е трудно да се каже кое би било по-добре. Перспективата за прекратяване на повишаването на лихвените проценти вероятно ще даде тласък на капиталовите пазари. Но ако Фед направи пауза, защото се притеснява за икономиката или стабилността на финансовата система, това може да развали настроението на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Ще вдигнат още малко лихвата, тях не ги е страх, за разлика от *** в ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 1 година
До: khaoВеднага се разпозна, а, малоум такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: pinoccio че ти дойде.. тиквата ли чакаш? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 година
До: SporqZaKefСега, като дойдат дежурните олигоффрени, нищо няма да остане от твоите 4 колони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 1 година
В Америка както и в Русия има 4 колони на влияние и това са ФЕД, Уол Стрийт, Военно-промишления комплекс и Монополите (Биг тех, Биг фарма, ритейлите и тн.). Президента трябва да може да балансира между тях и да потдържа системата жива, защото ако президента заеме една от тези страни, заживяваме в ей такива времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Иван Митев
преди 1 година
Сега в САЩ, държавната власт не прилага необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният метод за публични финанси е със силно влияние за намаление на покупателната способност на долара. Нямането на необходима защита на покупателната способност на долара е истински най-опасен враг на американската икономика. При създадените условия Фед е жертва на американската финансова грешка.Фед осъществява подходи за създаване на база за оправдания срещу обвинения за щет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още