IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на банки успокои пазарите, но за инвеститорите това не стига

Анализаторите казват, че властите изглеждат нетърпеливи да се справят със системните рискове, но се тревожат, че възможността за банкова криза далеч не е приключила

17:20 | 17.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спасителната линия за 30 млрд. долара за First Republic Bank разсея пазарните страхове за предстоящ банков крах в петък, но късният спад на акциите на затруднения американски кредитор показа, че инвеститорите все още са разтревожени за пукнатините в сектора, пише Ройтерс.

Големи американски банки инжектираха средства в базирания в Сан Франциско кредитор в четвъртък, за да спасят банката, обхваната от разрастваща се криза, предизвикана от срива на два други средноголеми кредитора в САЩ през последната седмица.

Сделката бе прокарана от най-мощните брокери, включително финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, които са обсъдили пакета по-рано тази седмица, посочва запознат източник.

Пакетът бе представен по-малко от ден, след като швейцарската банка Credit Suisse получи спешен заем от централната банка за 54 млрд. долара, за да увеличи ликвидността си.

Тези сделки помогнаха да се възстанови спокойствието на световните пазари в четвъртък и петък след една разгорещена седмица за акциите в банковия сектор.

Макар че книжата на First Republic затвориха с 10% ръст след новината за спасителния заем, те поевтиняха с 18% в следпазарната търговия, когато банката заяви, че ще отложи дивидента си и разкри паричната си позиция и от колко много спешна ликвидност се нуждае.

Анализаторите казват, че властите изглеждат нетърпеливи да се справят със системните рискове, но се тревожат, че възможността за банкова криза далеч не е приключила.

„Те ще държат парите във First Republic, за да я поддържат жива за личен интерес... за да спрат бягството от банките. След това постепенно ще ги отнемат и банката ще изиграе бавна смърт“, коментира Матан Сомасундарам, основател на компанията за проучвания Deep Data Analytics в Сидни.

„Йелън беше ясна вчера, че всички банкови депозити са защитени, но банката може и да я няма“, каза той.

Някои от най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan Chase & Co, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, са замесени в спасителния заем, показва изявление на банките.

Макар че подкрепата предотврати непосредствения крах, инвеститорите бяха стреснати от късното разкриване на паричната позиция на First Republic, чак след инжекцията, и колко много тя и други разчитат на Фед този месец за подкрепа.

Данните в четвъртък показаха, че банките в САЩ са потърсили рекордни количества спешна ликвидност от Фед през последните дни, увеличавайки размера на баланса на централната банка след месеци на свиване.

В по-широк план опасенията за рисковете от зараза остават.

„Не мисля, че сме в критичен момент на световна финансова криза. Балансите са в много по-добро състояние, отколкото през 2008 г., банките са по-добре регулирани“, коментира Карън Йоритсма, ръководител на отдела за австралийски акции, RBC Capital Markets. “Но хората се тревожат, че рискът от зараза е реален и това разтърсва доверието“.

Уроци от 2008 г.

Засега властите са убедени, че банковата система е устойчива и се опитват да подчертаят, че текущите сътресения са различни спрямо световната финансова криза преди 15 години, тъй като банките са по-добре капитализирани и средствата са налични по-лесно.

В четвъртък Европейската централна банка повиши основните лихви с още 50 базисни пункта, твърдейки, че банките в еврозоната са в добра форма и че ако не друго, увеличаването на основните лихви трябва да повиши маржовете им.

Фокусът сега се измества към решението на Федералния резерв следващата седмица и дали той ще продължи с агресивното увеличаване на лихвите, докато се опитва да усмири инфлацията.

В Азия, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия казват, че следят финансовите пазари, но са убедени, че местните им банки са добре капитализирани и могат да устоят на големи шокове.

Банковите акции в цял свят бяха ударени, след като Silicon Valley Bank се срина миналата седмица заради свързаните с облигации загуби, натрупали се, когато основните лихви се повишиха тази година, повдигайки въпроси за това какво друго може да се крие в по-широката банкова система.

В рамките на няколко дни пазарните сътресения бяха обхванали Credit Suisse, принуждавайки я да вземе заеми от Швейцарската централна банка.

До четвъртък светлината на прожекторите се бе върнала обратно към Съединените щати, тъй като големите банки засилиха подкрепата си за First Republic. Акциите ѝ са поевтинели с над 70% от 6 март насам.

Credit Suisse стана първата голяма глобална банка, която пое спешен спасителен пояс след финансовата криза от 2008 г., тъй като опасенията от зараза заляха банковия сектор и породиха съмнения дали централните банки ще успеят да издържат на агресивни повишения на лихвените проценти, за да обуздаят инфлацията.

Бързо нарастващите лихви затрудняват някои компании да изплащат или обслужват заемите си, увеличавайки шансовете за загуби за кредиторите, които вече се притесняват от рецесия.

Акциите на Credit Suisse затвориха с 19% ръст в четвъртък, възстановявайки част от спада си от 25% в сряда. От 8 март насам европейските банки са загубили около 165 млрд. долара пазарна стойност, показват данните на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Който е умен в момента не би държал в банка и минута.След като не дават лихви,чао,всичко изтегляйте и местете,там където плащат.Лично аз им теглих една
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Ако САЩ бяха приели еврото, сега банките им нямаше да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още