IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако цените на храните тръгнат нагоре, властите ще разрешат отново вноса от Украйна

Въпросът е пазарът да започне на функционира нормално, каза икономическият министър

12:50 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството ще отмени забраната за внос на храни от Украйна, за да предотврати евентуално увеличение на цените. Ако цените на едро тръгнат нагоре вследствие на забраната, България е готова да разреши отново вноса от Украйна. Това каза по Нова телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, посочи той.

Стоянов аргументира наложената забрана за внос на храни от Украйна, най-вече на зърно, с желание пазарът да бъде нормализиран.

„Въпросът е пазарът да започне на функционира нормално", каза икономическият министър. Той посочи, че миналото лято България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари. 

Никола Стоянов заяви, че българският пазар е залят, а българските силози за препълнени. Затова и държавата трябва да подпомогне българските производители да реализират продукцията си, за да може да се освободи място за новата реколта, което да стане за около месец и половина. 

„Нашата борба е не Украйна да не изнася, транзитът и коридорите на солидарност остават, но украинското зърно трябва да стига до тези, които имат нужда от него", каза Стоянов. Той отново подчерта, че по този въпрос се работи с ЕК и не става само въпрос за компенсации на българските производители, а за намиране на общоевропейско решение.

Припомняме, че от ЕК вече заявиха, че се готви нов пакет компенсации, както и по пакет от мерки, които да подобрят ситуацията в страните на първа линия, които са засегнати от украинското зърно.

Относно борбата на държавата с инфлацията Стоянов беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. „Очакваме спад”, добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни вече има понижение на цените - за пример посочи млечните продукти.

Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На нова среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева.

Той коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи на надценка. „Транспортът пада седми месец подред, инфлацията - генерално”, отчете Стоянов.

Министърът на икономиката обясни, че служебното правителство ще внесе в парламента бюджет с 3% дефицит, гарантиращ 12% увеличение на пенсиите, 10% ръст на заплатите в администрации и повишаване на учителските заплати.

„Ще го внесем до края на април, началото на май - най-късно. Наблюдаваме ситуацията в парламента. Надяваме се да има мнозинство, което да подкрепи бюджетът да е разумен. Рискът е да започнат да се увеличават социалните разходи безконтролно”, подчерта Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още