IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващите молби за помощи при безработица в САЩ сигнализират смекчаване на пазара на труда

Увеличението е до 1,87 млн. през седмицата до 8 април, показват данни на американското министерство на труда

16:52 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Продължаващите молби за помощи при безработица в САЩ са нараснали до най-високото си равнище от ноември 2021 г. насам, сигнализирайки за смекчаване на пазара на труда.

Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначална молба и получават обезщетение, са се увеличили до 1,87 млн. през седмицата до 8 април, показват данни на американското министерство на труда, цитирани от Bloomberg. Тези данни често показват колко бързо американците без работя успяват да намерят нова позиция.

Данни за първоначални и повтарящи се молби за помощи при безработица. Графика: Bloomberg Данни за първоначални и повтарящи се молби за помощи при безработица. Графика: Bloomberg

Въпреки че данните може да варират от седмица на седмица, ускорението в броя на продължаващите молби увеличават знаците, че пазарът на труда може би започва да губи инерция. Първоначалните молби постепенно се увеличават, новооткритите работни места намаляват драстично тази година и компаниите – най-вече във финансовия и технологичния сектор – обявяват хиляди съкращения на персонал през последните месеци.

Но въпреки това много работодатели все още се въздържат да освобождават служители след предизвикателствата, пред които бяха изправени, за да попълнят редица отворени позиции в цялата икономика.

В същото време от данните на министерството става ясно, че първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 5 хил. до 245 хил. през седмицата до 15 април. Медианната прогноза в допитване на Bloomberg сред икономисти бе за 240 хил. заявки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още