IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес перспективите в Германия се повишават през април за шести пореден месец

Съществува риск бързото увеличение на разходите по заемите да намали икономическата активност, предупреждават от германския институт Ifo

15:09 | 24.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес перспективите в Германия неочаквано се повишават през април за шести пореден месец, тъй като икономиката постепенно се възстановява от шока с цените на енергоносителите, съобщава Ройтерс.

Индексът за очакванията на института Ifo се повиши до 92,2 пункта от ревизираните 91 пункта през март. Анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозираха лек спад.

Икономическата ситуация, при която няма нито свиване, нито разширяване, ще се запази, изтъква пред Bloomberg президентът на Ifo Клеменс Фуест. „Икономиката стагнира и въпросът е какво може да я извади от стагнацията. Нещо, което може да постигне това, вероятно е по-нататъшно стабилизиране на веригите на доставки и, вероятно, перспектива за край на войната в Украйна“, добавя Фуест.

Германия се движеше на ръба на рецесията през зимата, тъй като компаниите и домакинствата бяха изправени пред скок на разходите за отопление и електроенергия след началото на войната на Русия в Украйна. Разходите за природен газ обаче се свиха тази година, позволявайки на най-голямата икономика в Европа да избегне сценария с недостиг и прекъсване на електроснабдяването.

Това в крайна сметка подкрепи икономическата активност, въпреки че тук ситуацията показва едно неравномерно разпределяне. Търсенето на услуги нараства, докато се наблюдава продължителен спад в големия производствен сектор на Германия, става ясно от отделно проучване, публикувано в петък (21 април) от S&P Global.

Бизнес перспективите в Германия отново се подобряват през април. Източник: Bloomberg Бизнес перспективите в Германия отново се подобряват през април. Източник: Bloomberg

Налице са някои положителни тенденции: фабриките успяха да се възползват от големия брой натрупани поръчки и от облекчаването на затрудненията при доставките.

Управителят на Бундесбанк, централната банка на Германия, Йоаким Нагел, заяви, че икономиката може да отбележи лек растеж за цялата година. Междувременно инфлацията продължава да се охлажда - увеличавайки перспективите, че най-агресивната серия от повишения на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще приключи.

Но Фуест от Ifo предупреди, че съществува риск бързото увеличение на разходите по заемите да намали икономическата активност.

„В момента изглежда, че можем да постигнем меко кацане, но това далеч не е сигурно“, изтъква той. „Виждаме някои сектори, в които имаме по-силно въздействие, като строителството, което се представя особено зле в Германия“, добавя Фуест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още