IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е по-оптимистична за икономиката си през тази година

Като цяло последиците от енергийната криза за промишлеността са много по-слаби от опасенията, смята Роберт Хабек

13:30 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Хабек по време на пресконференцията си. Снимка: dpa
Хабек по време на пресконференцията си. Снимка: dpa

Германското правителство вижда началото на икономическо възстановяване и сега очаква лек растеж от 0,4% през настоящата година. По този начин пролетната прогноза на Федералното министерство на икономиката, представена в Берлин, е значително по-оптимистична от есенната прогноза. В началото на април водещите икономически институти прогнозираха малко по-нисък растеж от 0,3%, припомня DPA. 

„След кризата с коронавируса германската икономика доказва, че е адаптивна и устойчива и в енергийната криза", заяви федералният министър на икономиката Роберт Хабек. „В момента наблюдаваме постепенно възстановяване, което се утвърждава въпреки продължаващата трудна среда“. 

Поради това правителството коригира предишната си прогноза за 2023 г. от 0,2% на 0,4% растеж, каза Хабек. Това „съвсем не е задоволително в сравнение с нормалните години", но с оглед на опасенията в началото на зимата „е ясен знак".

Инфлацията все още е „твърде висока"

В есенната си прогноза правителството дори беше заложило спад от 0,4 процента. Съществуваше заплаха от недостиг на газ поради липсата на доставки от Русия. Това вече е предотвратено „с големи съвместни усилия", обясни Хабек. Стабилизационните мерки, например срещу високите цени на енергията, също са имали ефект.

Въпреки това инфлацията ще остане висока за известно време, призна министърът. След като през миналата година средната инфлация беше 6,9%, пролетната прогноза предвижда равнище от 5,9% през 2023 г. Тази цифра е „твърде висока", каза Хабек. „Но тя ще се понижи“. Според него през следващата година инфлацията отново ще се доближи до целта на Европейската централна банка от два процента, като прогнозата е за 2,7 процента. 

Засега поскъпването ще продължи да оказва влияние върху частното потребление, обясниха от министерството. „Едва по-късно през годината то ще възвърне инерцията си, тъй като инфлацията продължава да намалява“. Нещата изглеждат зле в строителния сектор: Инвестициите вероятно ще „останат потиснати" с оглед на увеличението на разходите за строителство и финансиране.

В други сектори обаче, като например машиностроенето, се очаква растеж „в хода на възстановяването на световната икономика и съответно на нарастващия износ". Като цяло последиците от енергийната криза за промишлеността са много по-слаби от опасенията, каза Хабек. Ситуацията на пазара на труда остава много добра. Основният проблем е липсата на работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още