IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите на водещите корпоративни шефове в САЩ изпреварва инфлацията

Сред ръководителите с най-голямо увеличение на заплатата са шефовете на Jefferies и Prologis

11:11 | 04.05.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Средната заплата на американските главни изпълнителни директори е нараснала със 7,7% миналата година до рекордните 22,3 млн. долара, показва ново изследване, цитирано от Ройтерс. Големите възнаграждения в акции са помогнали на групата да изпревари инфлацията, докато заплатите на американските служители изостават от нея.

Сред хората, които са получили голямо увеличение на заплатата, са били главните изпълнителни директори на Jefferies Financial Group и Prologis, сочи изследване, публикувано в сряда от компанията за анализи Equilar.

Изследването е направило преглед на стоте най-високоплатени главни изпълнителни директори на американски публични компании с приходи от 1 млрд. долара нагоре, които са обявили възнагражденията си към 31 март. Сходна оценка от миналата година показа повишение на заплащането с 31% на главните изпълнителни директори през 2021 г.

Индексът на потребителските цени в САЩ, широко използвана мярка за инфлацията, нарасна с 6,5% през 12-те месеца до 31 декември спрямо 7% година по-рано.

Заплащането сред главните изпълнителни директори се е увеличило по-бързо, отколкото за американските служители през 2022 г. въпреки затегнатите трудови пазари. Средното седмично възнаграждение на служителите в частния сектор в САЩ е достигнало 1132 долара през декември. Това е ръст с 3,6% на годишна база, сочат данни на Бюрото за трудова статистика в САЩ. По-високите ръстове сред главните изпълнителни директори са тласнали средното съотношение в заплащането сред компаниите, ръководени от изследваните главни изпълнителни директори от Equilar до 288 пъти спрямо заплащането на средния служител. Това е повече от 254 пъти през 2021 г.

Увеличението на заплатата на главните изпълнителни директори е станало в година, когато общата възвръщаемост при S&P 500 беше негативна от 18%, тъй като повишаването на лихвите от Федералния резерв забави икономическия растеж. Общата възвръщаемост за компаниите с изследвано заплащане на главните изпълнителни директори е била негативна от 11%.

Заплащането на главните изпълнителни директори е нараснало благодарение на възнагражденията в акции, които станаха основна част от заплатите на американските ръководители, но не в такава степен на служителите. Средната стойност на възнагражденията в акции на главните изпълнителни директори се е повишила с 20% до 13,8 млн. долара за 2022 г. Директорът на изследванията на Equilar Кортни Ю коментира, че голяма част от тези възнаграждения са били предоставени в началото на миналата година, когато компаниите са се стремили да задържат лидерите си.

Едно от най-големите повишения на заплащането е получил главният изпълнителен директор на Jefferies Ричард Хендлър, чиито 56,9 млн. долара, получени миналата година, са почти двойно повече спрямо възнаграждението му през 2021 г.

Друго голямо увеличение е отишло при Хамид Могадам, главен изпълнителен директор на логистичната компания Prologis, чието общо заплащане от 48,2 млн. долара пред миналата година е било с 93% повече спрямо година по-рано благодарение главно на възнаграждения в акции.

Говорител на Prologis заяви миналата година, че възнагражденията отразявали представянето на част от бизнеса, който е надминал тригодишните цели, създавайки стойност за инвеститорите. Основателят Могадам от години получаваше заплата от едва един долар. „Възнаграждението на нашия главен изпълнителен директор е и ще продължи да се основава 100% на представянето“, заяви говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още