IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите и работните места в САЩ растат, подчертавайки силата на пазара на труда

Коефициентът на участие в работната сила за хората на възраст от 25 до 54 години расте през април до 83,3%, достигайки най-високото си ниво от 2008 г.

17:30 | 05.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът в броя на новонаетите служители и заплатите в САЩ се ускорява през април, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда в най-голямата икономика в света и все още силния инфлационен натиск, с който трябва да се бори Федералният резерв, пише Bloomberg.

Броят на новонаетите служители извън селскостопанския сектор се увеличава с 253 хил. след ревизиран надолу ръст от 165 хил. през март, показва нов доклад на статистическата служба на САЩ.

Нивото на безработица се понижи до 3,4% - най-ниското равнище за последните няколко десетилетия.

Ръстът на работните места е широкообхватен, отразявайки увеличенията при новонаетите в сектора на здравеопазването, професионалните и бизнес услугите, както и при отдиха и гостоприемството.

Последните данни подчертават устойчивостта на търсенето на работна ръка въпреки нарастващите опасения относно високите лихвени проценти, инфлацията и затягането на кредитните условия, които се очаква да засегнат по-широката икономика. Въпреки че някои фирми са спрели наемането или съкращаването на работници, други все още повишават заплащането в опит да запълнят множество свободни позиции.

Данните са публикувани само дни, след като Фед повиши лихвите на 10-о поредно заседание в сряда, коригирайки ги в посока нагоре с 25 базисни пункта. За да прекрати своя цикъл на агресивно затягане на паричната политика, централната банка иска да види облекчаване при ръста на заплатите и новонаетите служители. Това обаче не се случва в данните, публикувани в петък. Средните почасови доходи растат с 0,5% през април на незакръглена база, като същевременно се увеличават с 4,4% спрямо същия месец на 2022 г.

„Пазарът на труда остава изключително затегнат“, коментира новите данни Даян Суонк, главен икономист в KPMG LLP. „Фед остави вратата отворена за допълнителни повишения на лихвените проценти с причина. Тези данни не са толкова успокояващи за пауза, колкото бихме искали“

Пазарът на труда обаче все повече се доближава до баланс - не само че обявите за работа намаляват, но през последните месеци повече хора напускат работните си места. За хората на възраст от 25 до 54 години коефициентът на участие в работната сила - делът на населението, което работи или търси работа - расте през април до 83,3%, най-високото ниво от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още