IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция през май се охлажда до едногодишно дъно

Резултатът е подкрепен от ценовите облекчения в енергетиката и други сектори на икономиката

11:05 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция се охлажда с повече от очакваното през май, достигайки най-ниското си ниво от една година насам, съобщава Bloomberg. Данните подкрепят онези представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които смятат, че увеличенията на лихвите може скоро да бъдат преустановени.

Анализът на годишните промени при потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната показва смекчаване на инфлацията до равнище от 6% спрямо 6,9% през април. Това рязко охлаждане на инфлацията надминава очакваните от икономисти, анкетирани от Bloomberg, 6,4%.

Резултатът е подкрепен от облекчаването на ценовите ръстове в различните сектори, особено в енергетиката. Инфлацията при промишлените стоки и при услугите, която ЕЦБ наблюдава внимателно, също се забавя съответно до 4,1% и 3 на сто, показва проучване на статистическата агенция на Франция Insee.

Новите данни са предхождани от подобен анализ в Испания, където ценовият ръст се забавя с повече от очакваното през май.

Очаква се Германия и Италия също да публикуват инфлационни данни по-късно в сряда, като останалите страни от еврозоната ще публикуват доклади в четвъртък (1 юни).

Трейдърите понижиха залозите относно перспективите за допълнителни лихвени увеличения от страна на ЕЦБ, отказвайки се от прогнозата за нови общо 50 базисни пункта, които да бъдат добавени до края на годината.

Доходността по 2-годишните германски държавни облигации се понижи с 10 базисни пункта, а единната европейска валута се търгува при 1,0673 евро за долар.

Инфлацията във Франция се охлажда с повече от очакваното през май. Източник: Insee/Bloomberg Инфлацията във Франция се охлажда с повече от очакваното през май. Източник: Insee/Bloomberg

Въпреки че охлаждането на инфлацията ще бъде приветствано както от ЕЦБ, така и от правителството на Франция, основният ценови натиск остава сравнително по-устойчив и продължава да предизвиква главоболие за централните банкери и политиците.

Управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало заяви миналата седмица, че основната инфлация демонстрира „устойчивост“, като тя ще остане ускорена в сектора на услугите.

Ръководителят на регулатора в Естония Мадис Мюлер посочи по-рано в сряда, че вероятно ще има поне още едно увеличение на лихвите с четвърт процентен пункт, предупреждавайки, че базовата инфлация „за съжаление все още не показва признаци на забавяне“.

Във Франция покачващите се разходи за живот се оказват по-трудни за облекчаване от страна на президента Еманюел Макрон, отколкото скока в разходите за енергия. Като част от кампанията за стесняване на маржовете на печалбата, Министерството на финансите оказва натиск върху големите компании за хранителни продукти да предоговорят цените с веригите магазини.

В отделно съобщение Insee обяви, че потребителските разходи са спаднали с 1% през април, тъй като домакинствата ограничават покупките на храна и енергия. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още