IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Турция се ускорява, но перспективите остават помрачени

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 4 на сто на годишна база през първото тримесечие и с 0,3% спрямо предходните три месеца

11:35 | 31.05.23 г. 3
Привърженици на Реджеп Тайип Ердоган, които празнуват победата на държавния глава след втория тур на последните президентски избори. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Привърженици на Реджеп Тайип Ердоган, които празнуват победата на държавния глава след втория тур на последните президентски избори. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Икономиката на Турция се разширява с по-бърз темп от очакваното в началото на годината, подкрепена от предизборните разходи и силното потребление на домакинствата, а перспективите се оказват по-малко благоприятни за останалата част от 2023 г., съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е нараснал с 4 на сто на годишна база през първото тримесечие и с 0,3% спрямо предходните три месеца, става ясно от сезонно изгладени данни на националната статистическа служба. Медианната оценка на икономисти беше за ръст от 3,5% на годишна база и увеличение от 0,5% на тримесечна база.

Фискалните стимули и изключително ниските лихвени проценти помогнаха за облекчаване на въздействието на двете мощни земетресения, които удариха Югоизточна Турция през февруари, върху икономиката на стойност 900 млрд. долара. Въпреки това перспективите до края на 2023 г. се влошават, тъй като новоизбраният президент ще трябва да продължи борбата с кризата с високите разходи за живот.

На втория тур на президентските избори в неделя действащият президент Реджеп Тайип Ердоган победи своя съперник Кемал Кълъчдароглу, което му осигурява продължаване на управлението в трето поредно десетилетие.

Стойността на лирата се срина до рекордно ниски нива след изборите, като оттогава турската валута се понижи с над 3% спрямо долара.

Турция се нареди на трето място по отношение на икономическия растеж сред страните от Г-20 през 2022 г., изпреварена само от Саудитска Арабия и Индия, след като нейният БВП нарасна с над 5%.

Икономиката н Турция вероятно ще забави своето разширяване през останалата част на годината. Източник: Турска статистическа служба/Bloomberg Икономиката н Турция вероятно ще забави своето разширяване през останалата част на годината. Източник: Турска статистическа служба/Bloomberg

Администрацията на Ердоган подхранва тази експанзия чрез евтино кредитиране и силно субсидирани компенсации за комуналните сметки, както и чрез увеличения на минималната заплата и пенсиите.

Тези ходове и изключително разхлабената парична политика обаче се случват за сметка на стабилността на националната валута и цените, като инфлацията достигна връх от близо 86% миналата година. Макар през тази година ценовият натиск да се охлажда, той остава с близо 44% над средното ниво в рамките на Г-20 с изключение на Аржентина.

С осигурена победа служителите на Ердоган са готови да пренасочат вниманието си към разширяващия се бюджетен дефицит.

Икономическият растеж на Турция ще се забави до 1,6% през второто тримесечие на годишна база и до 2,7% през 2023 г., показва анкета на Bloomberg.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали по-рано този месец прогнозата за растеж на турската икономика за цялата година до 2,5% от 3% преди това, позовавайки се на натиска върху лирата и огромния дефицит по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Liber Abaci "The Book of Calculation") is a historic 1202 Latin manuscript on arithmetic by Leonardo of Pisa, posthumously known as Fibonacci.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCSSTUS1&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.eia.gov/todayinenergy/images/2023.03.30/main.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още