IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шри Ланка премахва ограниченията за внос на 286 артикула

Страната започва да излиза от най-тежката си икономическа криза от десетилетия, но има още работа за вършене

14:28 | 10.06.23 г.
Jonathan Wijayaratne/Bloomberg
Jonathan Wijayaratne/Bloomberg

Шри Ланка премахва ограниченията за внос на 286 артикула, съобщава Министерството на финансите на страната.

Това е още един знак, че южноазиатската страна започва да излиза от най-тежката си икономическа криза от десетилетия, пише Ройтерс.

Островът край южното крайбрежие на Индия изпадна в криза миналата година, тъй като валутните му резерви се изчерпаха. Правителството ограничи вноса на повече от 3200 артикула, включително морски дарове, електроника и музикални инструменти, припомня агенцията.

Финансовото състояние на страната се подобри в последните 9 месеца, след като тя си осигури спасителна помощ от 2,9 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), смекчи растящата инфлация и се зае с възстановяването на валутните резерви.

Резервите на Шри Ланка нарастват с 29% до 17-месечен връх от 3,5 млрд. долара през май. Увеличението е подпомогнато от по-силните парични преводи и приходите от туризъм. „

Националната валута поскъпва с около 24% от началото на годината, показват данни на централната банка.

„Със стабилизирането на икономиката ограниченията за внос на 286 артикула бяха премахнати от петък полунощ“, посочва се в изявление на финансовото министерство на страната. Това в ключва широка гама продукти – от железопътни вагони до радиоприемници. Остават ограниченията за внос на други 928 артикула, вкл. превозни средства, допълва се в изявлението.

Шри Ланка също ще намали цените на 60 основни лекарства с 16% от тази седмица.

Въпреки облекчаването на кризата, страната още не е приключила преговорите с кредиторите за облекчаване на дълговото бреме. Това трябва да се случи до септември, когато ще е първият преглед на изпълнението на спасителната програма от МВФ.

Шри Ланка трябва да приложи ключови икономически реформи, за да постави възстановяването си на устойчив път.

МВФ очаква икономиката на страната да се свие с около 3% тази година след спада от 7,8% през миналата година. Правителството прогнозира, че БВП на страната ще се върне към растеж през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още