IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите в ЕЦБ се готвят за допълнително затягане на политиката и след лятото

Икономисти, включително тези от Goldman Sachs, коригират прогнозите си за лихвите в посока нагоре

16:10 | 16.06.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на централната банка на Германия (Бундесбанк) Йоахим Нагел застана начело на призивите на някои служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) за допълнителни увеличения на лихвите и след лятото, предупреждавайки, че регулаторът в еврозоната има още работа за вършене.

„Както виждам, все още има върху какво да работим“, изтъкна Нагел, добавяйки: „Може да се наложи да продължим да повишаваме лихвите и след лятната ваканция“.

По този начин той се присъединява към централните банкери на Австралия, Словения и Литва, които вече сигнализираха, че вероятно ще са необходими още лихвени увеличения.

В четвъртък (15 юни) ЕЦБ повиши за осми пореден път основните лихвени проценти в еврозоната, този път с по 25 базисни пункта, и сигнализира, че не е приключила със затягането на паричната политика. Малко след края на заседанието управителят на регулатора Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ не е приключила с битката си за охлаждане на инфлацията и е „много вероятно“ да повиши отново лихвените проценти, когато нейните служители се срещнат на следващото заседание през юли.

Фокусът сега обаче пада върху заседанието през септември, за което Лагард мълчи. Въпреки че мнозинството от анализаторите все още очакват ЕЦБ да преустанови затягането на паричната политика след прогнозираното увеличение на лихвите през юли, пазарите се готвят за ново повишение след това.

Представители на ЕЦБ очакват тежък дебат следващия месец за това дали ще е необходимо подобно допълнително затягане, споделят източници, запознати с дискусиите.

Въпреки че ценовите ръстове се забавят, Лагард каза, че перспективите за инфлацията - и икономиката на 20-те държави от еврозоната, която изпадна в рецесия през зимата - остават "силно несигурни".

Икономисти, включително тези от Goldman Sachs, коригират прогнозите си за лихвите в посока нагоре. Сега Goldman очаква лихвата по депозитите да достигне 4%, тъй като по-силните инфлационни прогнози, представени тази седмица, „посочват по-голямо препятствие за завършване на цикъла през юли“.

Управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман изтъкна в петък, че може да се наложи „корекция“ на лихвите и през септември, ако настоящата тенденция при потребителските цени се задържи. Той подчерта, че основната мярка, която трябва да се следи, е основната инфлация, която остава ускорена.

Инфлацията в еврозоната остава значително над целевото ниво на ЕЦБ от 2%. Източник: Евростат/Bloomberg Инфлацията в еврозоната остава значително над целевото ниво на ЕЦБ от 2%. Източник: Евростат/Bloomberg

Ускоряването на базисната инфлация се забави през май до 5,3%, потвърдиха актуализираните данни на Евростат в петък. Това обаче все още е далеч над целта от 2% на ЕЦБ. Индексът на потребителските цени като цяло е още по-висок - 6,1%.

Силният ръст на цените в еврозоната изисква още повишения от ЕЦБ и устойчиво „затягане“, изтъква Международният валутен фонд (МВФ). Лихвата по депозитите е повишена с 400 базисни точки от миналия юли досега.

В радио интервю управителят на централната банка на Словения Бостян Васле каза, че е възможно повишаване на лихвите през септември, ако инфлацията не се охлади достатъчно. Ако тя се окаже по-упорита, отколкото изглежда в момента, „тогава, разбира се, ще са необходими допълнителни действия при паричната политика“, подчерта Васле.

В същото време шефът на регулатора в Литва Витас Василаус заяви, че не изключва подобно стечение.

„Все още е твърде рано да се каже какво ще се случи през септември“, посочи той пред журналисти във Вилнюс. „Ще имаме няколко доклада за инфлацията, оценка на БВП – все още е твърде рано на този етап за оценка при толкова голяма несигурност“, добави Василаус.

От своя страна управителят на Финландската централна банка Оли Рен сподели, че затягането „ще продължи поне през юли“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още