IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при храните във Великобритания се охлажда

Проучвания на Kantar и Lloyds очертават известно облекчение на ценовия натиск както при производителите на хранителни стоки, така и при потребителите

13:58 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията при цените на храните във Великобритания може да е преминала своя връх, след като две независими едно от друго проучвания показват облекчаване на натиска, пише Bloomberg.

Компанията за пазарни проучвания Kantar изтъква, че ръстът на цените на хранителните стоки се забавя до 16,5% през четирите седмици до 11 юни, което представлява спад спрямо 17,2 процента увеличение за предходния месец и същевременно подчертава най-бавното увеличение от началото на годината.

Междувременно Lloyds Bank Plc съобщи, че производствените разходи на британските производители на храни и напитки се понижават за първи път миналия месец от 2016 г.

Новите данни очертават временни сигнали, че ценовият натиск може би е започнал да отслабва.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли предупреди, че забавянето на инфлацията отнема повече време от очакваното, след като през 2022 г. тя достигна най-високото си ниво за последните четири десетилетия.

„Продължаващият натиск очевидно тежи в съзнанието на страната“, коментира Фрейзър Маккевит, ръководител на отдела за търговия на дребно и потребителски анализи в Kantar. „Сред петте най-силни финансови тревоги при потребителите, растящите цени на храните са единствените, за които те са по-загрижени сега, отколкото в началото на годината“, добавя той.

Великобритания се сблъсква с по-ускорена инфлация в сравнение с други развити икономики. Източник: Bloomberg Великобритания се сблъсква с по-ускорена инфлация в сравнение с други развити икономики. Източник: Bloomberg

Възходящият натиск върху цените е един от факторите, които подтикнаха инвеститорите да засилят залозите, че АЦБ ще повиши лихвените проценти през лятото. Това би увеличило натиска върху разходите за живот при потребителите, които са притиснати както от по-високите цени в магазините, така и от нарастващите разходи за ипотеки.

Правителството на министър-председателя Риши Сунак накара британските хранителни магазини да ограничат цените, тъй като инфлацията при хранителните стоки се оказва по-устойчива, отколкото в други страни. Търговците на дребно отхвърлиха обвиненията, че печелят от по-високите цени, като отбелязаха, че проблемите с веригата на доставки след коронавирусните блокади са довели до покачване на цените при много стоки.

Kantar посочва, че купувачите посещават супермаркети, предлагащи отстъпки, купуват по-малко артикули и се придържат към евтините марки на съответните търговци на дребно в опит да спестят пари. Хората също така приготвят по-прости ястия с по-малко продукти.

Годишното въздействие на инфлацията върху хранителните стоки през лятото също се отразява силно, като цените на сладоледа нарастват с 20%, а тези на минералната вода и колбасите се увеличават съответно със 17% и 16 на сто.

Цените на храните във Великобритания нарастват с най-бързия си темп за последните 46 години. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg Цените на храните във Великобритания нарастват с най-бързия си темп за последните 46 години. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg

Продажбите на веригата супермаркети Aldi растат най-бързо за 12-те седмици до 11 юни - с почти 25%, което води до увеличаване на пазарния ѝ дял до рекордните 10,2%. Lidl е на второ място, като продажбите на веригата нарастват с над 23%.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Tesco Кен Мърфи каза, че има признаци, че инфлацията при хранителните стоки започва да се забавя, след като компанията наскоро намали цените на хляба, пастата и броколите.

Отделен доклад на Lloyds показа, че индексът, проследяващ производствените разходи на компаниите за храни и напитки, е спаднал до 49,4 пункта през май, минавайки под 50 пункта за първи път от над седем години. Спадът се дължи на намаляващите цени на суровините и енергията.

Lloyds обаче отбелязва, че обикновено минават седмици или месеци, за да могат цените, които потребителите плащат, да последват спада на разходите при производителите, като последните все пак ще се опитат да възстановят част от маржа, който са загубили миналата година, когато цените скочиха.

Инфлацията във Великобритания се охлажда, но не толкова бързо, колкото се очакваше. Източник: АЦБ/Bloomberg Инфлацията във Великобритания се охлажда, но не толкова бързо, колкото се очакваше. Източник: АЦБ/Bloomberg

„Все още се очаква да отнеме известно време, преди да видим ползата по отношение на цените за потребителите“, коментира Анабел Финли, управляващ директор на отдела за храни и напитки в Lloyds Bank Commercial Banking. „Това отчасти се дължи на дългосрочния характер на договорите между производителите и търговците на дребно, както и на по-широките сегменти от производствената верига“.

Финли добавя, че всяко по-нататъшно прекъсване на веригите на доставки, като това, причинено от пандемията от Covid-19 и нахлуването на Русия в Украйна, може да доведе до повторно покачване на производствените разходи и съответно на цените за потребителите. Тя посъветва производителите да преразгледат веригите си на доставка и да „оптимизират“ оборотния капитал, за да изградят устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още