fallback

Украйна преговаря с европейски компании да произвеждат оръжия на местна почва

Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производство на оръжия, включително дронове, на територията на страната

14:18 | 20.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател

Украйна води преговаря с компании за оръжия за увеличаване на производството, включително и на дронове, в страната и може да подпише договори за това още през идните месеци. Това заяви за Ройтерс украинският заместник-министър на стратегическите индустрии.

От началото на руската инвазия в Украйна миналата година Киев се опитва да си подсигури всякакви видове оръжия. Досега страната е получила подкрепа от държави като САЩ, Великобритания и Германия. По думите на Сергей Бойев Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производство на оръжия на територията на самата Украйна.

„Намираме се в много подробни разговори с тях. И сме сигурни, че ще имаме договорните споразумения подписани в рамките на няколко месеца“, коментира Бойев в рамките на Парижкото авиошоу.

През май украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната работи с британската отбранителна компания BAE Systems за създаване на украинска база за производство и ремонт на различна техника – от танкове до артилерия.

Засега обаче все още няма подписана сделка.

Насърчавайки чуждестранните отбранителни фирми да произвеждат в Украйна, страната ще може по-ефективно да отговаря на нуждите си, като същевременно изгражда отбранителна индустрия.

„Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили“, коментира Бойев.

По-рано миналата седмица, в изказване от Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин коментира, че скоро Украйна напълно ще спре да използва собствената си техника. „Нищо не остава от нея. Всичко, с което се бият, и всичко, което използват, е внесено отвън. Не можете да воювате дълго така“, заяви Путин.

Дронове

По време на Парижкото авиошоу Бойев е ухажвал предимно производители на дронове, вариращи от големи международни конгломерати до по-малки доставчици. Той обаче отказа да назове с кои компании е провел срещи.

„Обсъждаме различни нива на сътрудничество. И някои от компаниите казват, че са готови да дойдат и да инвестират и произвеждат дронове“, посочи той.

Турската компания Baykar посочи в края на миналата година, че все още планира да завърши строителството на производствен център в Украйна до две години. Производителят обяви плановете си малко преди инвазията от 24 февруари 2022 г.

Дроновете активно се използват и от двете воюващи страни. Киев обяви, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за нападение на вражески цели.

Турция, Норвегия и САЩ са сред страните, които снабдяват Украйна с дронове, но със засилването на войната са необходими все повече от тях.

Преговорите за производство на дронове може да отнемат по-дълго време, но според Бойев производството в Украйна може да се окаже ефективен начин за капитализиране на съществуващата експертиза на Киев в сектора и да се отворят нови работни места в западните и централни части на страната.

Високопоставен европейски източник от отбранителния сектор, пожелал анонимност, коментира, че европейските правила и стандарти за изпитанията на дронове може да усложнят евентуално производство и тестове в Украйна.

Бойев обаче се надява, че страната може да привлече чуждестранни производители на безпилотни летателни апарати, тъй като правителството в Киев ще може да предостави значителна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 20.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още