fallback

Георги Ганев: Вероятно ще има паралелно изписване на цените в евро и лева, но не и разплащане

ЕЦБ едва ли ще се съгласи да плащаме и в двете валути, преди официално да сме приети в еврозоната, коментира депутатът

12:16 | 30.06.23 г. 8

Вероятно паралелното изписване на цените в евро и лева ще се въведе по-отрано, но от Европейската централна банка и еврозоната биха се отнесли ревниво към идеята да плащаме в двете валути преди официалното ни приемане. Това мнение изрази пред Нова телевизия депутатът от „Демократична България“ Георги Ганев след изказване на финансовия министър Асен Василев, че се правят постъпки и преговори да се въведе възможност за разплащане с евро и левове едновременно, преди страната ни да е влязла в еврозоната.

„За приемането трябва съгласие от партньорите от еврозоната, защото трябва да се осигури логистика, съответните банкомати, които да дават евро”, обясни икономистът и изрази съмнение, че ще получим това съгласие. Ганев подчерта, че не вижда друг плюс в тази идея, освен удобство за някои чужденци, които минават през България.

Според него по-вероятно е да се въведе паралелно изписване на стойността на продукта или услугата в касовите бележки, което по думите му може да се направи само от изпълнителната власт.

Икономистът е категоричен, че притеснения в България от преминаването от лева към европейската валута не трябва да има. „Еврото е просто другото име на 1,95583 лева", коментира депутатът и за пример даде Хърватия, която „показа, че еврото не хапе”.

Ганев определи като незаконосъобразен и противоконституционен референдума срещу приемането на еврото, предлаган от „Възраждане", за който от партията събраха подписи и ги внесоха в Народното събрание. „Мои приятели юристи обясниха, че тези срокове са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последици. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на убеждаване".

Относно формулировката на въпроса депутатът заяви, че е възможно тя да бъде променена само ако подписалите се познаят за какво точно са се подписали. Той смята, че не съществува редакция на български език, която да запази въпроса и да го направи конституционен. Ганев предположи, че въпросът ще се решава в Конституционния съд.

За евентуалната номинация на Даниел Лорер за гуверньор на БНБ Ганев обясни, че засега това е само слух. Той допълни, че въпреки че уважава Димитър Радев като професионалист, се надява да чуе и други имена сред номинираните. И обясни, че би трябвало да се отнесем с внимание към евентуална кандидатура в лицето на бившия финансов министър Симеон Дянков.

За бюджета за 2023 г. икономистът смята, че решението за запазване на намаления ДДС за много сектори до края на годината е политическо и очаква за следващата година такова решение да не се взема. Ганев потвърди, че не е привърженик да се запази намалената ставка на ДДС за ресторантьорите.

„Моят приоритет ще бъде да се прекрати с тези изключения", заяви депутатът. "Covid ДДС при ресторантите беше да се отвори прозорец за дишане на бизнеса, а миналата година намаляването на ДДС беше с цел намаляване на инфлацията – но това явно не се случи.“ Той очаква друга ставка догодина и обясни, че е привърженик на единната ставка на данъка. 

Що се отнася до идеята фирми и компании с над 50 служители да плащат целите заплати само по банков път, икономистът поясни, че основната цел е да не се прикриват осигуровките и да има предвидимост за приходите в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 30.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още