IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Вероятно ще има паралелно изписване на цените в евро и лева, но не и разплащане

ЕЦБ едва ли ще се съгласи да плащаме и в двете валути, преди официално да сме приети в еврозоната, коментира депутатът

12:16 | 30.06.23 г. 8
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вероятно паралелното изписване на цените в евро и лева ще се въведе по-отрано, но от Европейската централна банка и еврозоната биха се отнесли ревниво към идеята да плащаме в двете валути преди официалното ни приемане. Това мнение изрази пред Нова телевизия депутатът от „Демократична България“ Георги Ганев след изказване на финансовия министър Асен Василев, че се правят постъпки и преговори да се въведе възможност за разплащане с евро и левове едновременно, преди страната ни да е влязла в еврозоната.

„За приемането трябва съгласие от партньорите от еврозоната, защото трябва да се осигури логистика, съответните банкомати, които да дават евро”, обясни икономистът и изрази съмнение, че ще получим това съгласие. Ганев подчерта, че не вижда друг плюс в тази идея, освен удобство за някои чужденци, които минават през България.

Според него по-вероятно е да се въведе паралелно изписване на стойността на продукта или услугата в касовите бележки, което по думите му може да се направи само от изпълнителната власт.

Икономистът е категоричен, че притеснения в България от преминаването от лева към европейската валута не трябва да има. „Еврото е просто другото име на 1,95583 лева", коментира депутатът и за пример даде Хърватия, която „показа, че еврото не хапе”.

Ганев определи като незаконосъобразен и противоконституционен референдума срещу приемането на еврото, предлаган от „Възраждане", за който от партията събраха подписи и ги внесоха в Народното събрание. „Мои приятели юристи обясниха, че тези срокове са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последици. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на убеждаване".

Относно формулировката на въпроса депутатът заяви, че е възможно тя да бъде променена само ако подписалите се познаят за какво точно са се подписали. Той смята, че не съществува редакция на български език, която да запази въпроса и да го направи конституционен. Ганев предположи, че въпросът ще се решава в Конституционния съд.

За евентуалната номинация на Даниел Лорер за гуверньор на БНБ Ганев обясни, че засега това е само слух. Той допълни, че въпреки че уважава Димитър Радев като професионалист, се надява да чуе и други имена сред номинираните. И обясни, че би трябвало да се отнесем с внимание към евентуална кандидатура в лицето на бившия финансов министър Симеон Дянков.

За бюджета за 2023 г. икономистът смята, че решението за запазване на намаления ДДС за много сектори до края на годината е политическо и очаква за следващата година такова решение да не се взема. Ганев потвърди, че не е привърженик да се запази намалената ставка на ДДС за ресторантьорите.

„Моят приоритет ще бъде да се прекрати с тези изключения", заяви депутатът. "Covid ДДС при ресторантите беше да се отвори прозорец за дишане на бизнеса, а миналата година намаляването на ДДС беше с цел намаляване на инфлацията – но това явно не се случи.“ Той очаква друга ставка догодина и обясни, че е привърженик на единната ставка на данъка. 

Що се отнася до идеята фирми и компании с над 50 служители да плащат целите заплати само по банков път, икономистът поясни, че основната цел е да не се прикриват осигуровките и да има предвидимост за приходите в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... значи антиваксърче-газовик-безродник като теб може по цел ден да ръси цинизми и да ругае , и да хpaчи по държавата ни , а аз да не мога да му клъцна пикaлото ?! що ве нефелен , ти и без това клекаш по малка нужда , само ще те освободя от недъга ти ... :))) ... малко ви остана още да ръсите безнаказано фейкове и да коментирате ... има регламент на ЕС по темата , единствено ще го приложат , нищо друго ... очаквайте включване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 10 месеца
"требе да ви изнамерят всичките и да ви кacтрират като минимум ... !! " ==> Сигнализирай за неуместен коментар ==> Не работи. Фейкова демокрация, фейкови пишурки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... изрожденската пacмина е последната част от обществото , която трябва да говори за демокрация ... !! ... тва требе да ви изнамерят всичките и да ви кacтрират като минимум ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Zeлка, много ентелектуални въшки като се наядат вместо да седат на челото ще счупуват сглобката на демокрацията от по-предните въшки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля и mr.гнъс ... изрожденските ви нефелни бръщолевения не фървът ... нема да има референдум , директно евракис ... колкото и да се напъвате гнuдu митрофанови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 10 месеца
Да поздравим на тоя майка му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Жорко бе, слочаенос да не приватизираш бнб као тъст ти Йоан Павел II
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Ганев определи като незаконосъобразен и противоконституционен референдума срещу приемането на еврото, предлаган от Възраждане", за който от партията събраха подписи и ги внесоха в Народното събрание. https://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/discussion_199602_bg.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още