IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централни банкери: Повишаването на целта за 2% инфлация е фалшива добра новина

Според председателя на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало подобен ход ще повиши, а няма да понижи разходите за обслужване на заемите

15:23 | 09.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало разкритикува предложение на някои френски икономисти за повишаване на целта за инфлацията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която в момента е 2%, предава Ройтерс.

Целта е да върнем инфлацията под целта от 2% до 2025 г., заяви Вилерой на икономическа конференция в южния френски град Екс-ан-Прованс.

Бившият главен икономист на МВФ, французинът Оливие Бланшар, отдавна призовава за по-висока цел за инфлацията от споделяните от повечето големи централни банки 2%, тъй като според него осигурената по този начин повишена гъвкавост ще има по-голяма тежест от разходите.

Дългогодишният френски икономист Патрик Артюс също призова за по-висока цел на конференция в събота, а френският финансов министър Брюно льо Мер каза, че ако икономисти започнат дебат по въпроса, не трябва да има „табута относно престъпването на прага“.

В отговор Вилерой заяви, че по-високата цел за инфлацията е „фалшива добра идея“ и ще доведе до по-високи, а не до по-ниски разходи за обслужване на заемите.

„Ако обявим, че целта ни за инфлацията вече не е 2%, а 3%, кредиторите незабавно ще поискат по-високи лихви от поне 1% повече“ в очакване на по-висока инфлация и несигурност, каза Вилерой.

В рамките на същия панел председателят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че целта от 2% е добър баланс, защото е достатъчно ниска, за да не се налага хората да се съобразяват с инфлацията в ежедневните си икономически решения, докато нула би било твърде ниско ниво, за да се позволят относителни промени в цените.

„Ако го променим, ще разплетем не само това определение, ще разплетем очакванията“, изтъкна той.

АЦБ се затруднява да забави инфлацията на фона на признаци, че тя става все по-вкоренена. Годишният ръст на цените сега е 8,7%, над четири пъти повече от лимита на централната банка и най-високото ниво сред големите икономики от Г-7. Бейли призна, че проблемите са „по-остри във Великобритания“.

Въпреки това той настоя, че ръководителите „ще върнат инфлацията към целта“ и допълни, че „имаме известна гъвкавост относно скоростта на връщане към целта“.

Бейли имаше предвид възможността на АЦБ да удължи хоризонта за забавяне на ръста на цените спрямо обичайните две-три години, ако това е необходимо.

В рамките на конференцията Вилерой каза още, че ЕЦБ е близо до края на повишаването на лихвите, но след това ще ги задържи във „високо плато“, за да гарантира, че те ще окажат пълно въздействие върху икономиката.

„Смятам, че в еврозоната скоро ще достигнем високата точка на лихвите. Но когато казвам висока точка, това не е връх, а по-скоро ще бъде високо плато, където ще трябва да останем достатъчно дълго време, за да се пренесат изцяло всички последици от паричната политика“, посочи той.

Френският централен банкер говори преди решението на ЕЦБ на 27 юли, когато почти сигурно централната банка ще повиши лихвите с още четвърт пункт. Ръководителите на банката обсъждат дали да повишат лихвите отново на следващото си заседание през септември.

Председателят на Португалската централна банка Марио Сентено, който говори в същия панел като Вилерой, заяви, че ЕЦБ постига напредък в овладяването на ръста на цените.

„Инфлацията се забавя по-бързо, отколкото се ускоряваше. Трябва да засилим този процес и да бъдем много уверени, че можем да го направим“, изтъкна той.

Според него трудовият пазар в Европа е „най-силният“ в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още